BiH
1

Širom Federacije BiH održani protesti penzionera

Klix.ba
Sarajevo
Sarajevo
Masovnim okupljanjem ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, te blokadom jedne od glavnih raskrsnica u centru grada, penzioneri iz Federacije BiH ponovo su ukazali na, kako kažu, neizdrživ materijalni položaj.

Od Federalne vlade zatražena je isplata tri neisplaćene penzije iz 2000. godine i usklađivanje penzija sa rastom plata.

Protesti penzionera održani su i u Mostaru, Tuzli, Bihaću, Travniku i nekim drugim gradovima u Federaciji BiH.

Federalni premijer Ahmet Hadžipašić izjavio je jučer u Zenici da ekonomska situacija u Federaciji BiH ne dozvoljava radikalnije zahvate u smislu povećanja i ubrzane isplate tri zaostale penzije. "Nezadaovoljstvo koje penzioneri danas izražavaju treba shvatiti, jer ljudi nemaju tri penzije. To je kategorija stanovništva kojoj se ne vraća ono što je zaradila", kazao je Hadžipašić.

Prema njegovim riječima, Vlada je učinila maksimalan napor da s Međunarodnim monetarnim fondom postigne dogovor koji bi rezultirao pomakom u ovoj oblasti. "Posljednja penzija povećana je za šest posto, ali ne zbog toga što nam je priliv u budžet po tom osnovu dozvolio, nego zato što smo umanjili stopu doprinosa iz zdravstvenog osiguranja prema Fondu zdravstva. Znači, to je unutrašnja preraspodjela", kazao je Hadžipašić.

On je izrazio uvjerenje da će Međunarodni monetarni fond imati razumijevanja i u narednih 45 dana omogućiti isplatu polovine jedne zaostale penzije, a ostali odnosi Vlade i penzionera bit će vezani isključivo za privredni napredak i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. "Ukoliko ne budu u tom smislu napravljeni značajniji pomaci, ne vjerujem da će u narednom periodu doći do povećanja koeficijenta penzija", zaključio je premijer.