BiH
0

SIPA u Tešnju uhapsila muškarca optuženog za ratni zločin

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su u okviru predmeta kodnog naziva “Ozren”, na području Tešnja lišili slobode jednu osobu iz Tešnja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 173. stav 1 KZ BiH "Ratni zločin protiv civilnog stanovništa”, a u vezi sa članom 180 stav 1. istog zakona.

U prethodnom periodu, protiv navedene osobe SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da je tokom mjeseca maja i juna 1992. godine, na području općine Tešanj, kao pripadnik policijske stanice Tešanj, učestvovao u protivzakonitom zatvaranju muškaraca civila srpske nacionalnosti koji su nastanjeni u mjestu Rosulje, Mekiš, Medakovo i Raduša, te prema njima nečovječno postupao.

Neke osobe tretirane predmetom “Ozren”, dovode se u vezu s akcijom kodnog naziva “Tešanj” u okviru kojeg su pripadnici SIPA-e pronašli velike količine naoružanja i koja još uvijek traje, napominju iz SIPA-e.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gdje se nad istom vrši kriminalistička obrada, a nakon čega će biti predata na daljnje postupanje Tužilaštvu BiH.

Pripadnici SIPA-e intenzivno nastavljaju rad na predmetima "Ozren“ i "Tešanj“.