BiH
107

SIPA u Sarajevu vrši pretrese nakon što je talijanski novinar u BiH kupio oružje

Piše: N. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Luigi Pelazza, novinar popularne talijanske emisije Le Iene (Hijene), koja se emitira na televiziji Italia 1, uradio je intrigantnu reportažu o kupovini ilegalnog oružja u BiH. Tri dana nakon emitiranja emisije bh. vlasti su pokrenule istragu o ilegalnoj trgovini oružjem.

Kako Klix.ba saznaje, pretresi se vrše na području općine Centar u naselju Gorica.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa Graničnom policijom BiH, po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, započeli su danas (5.10.2016. godine) pretrese određenih objekata na području Sarajeva, u vezi sa spornim snimkom.

Novinarski prilog pod nazivom ''Gdje IDIL kupuje oružje za napad na Evropu'', izazvao je buru rasprava na talijanskim društvenim mrežama, a nemali broj čitatelja izrazio je sumnju u prilog koji u negativnom smislu prikazuje BiH kroz priču koju čujemo dok talijanski novinar putuje širom naše države.

Na početku reportaže koja traje skoro 19 minuta, Pelazza je otputovao u Sarajevo kako bi pokazao lakoću kojom potencijalni teroristi IDIL-a mogu nabaviti oružje i prebaciti ga u Evropu.

Na snimcima skrivene kamere snimao je susret sa svojom ''vezom'' u BiH koja ga je povezala s prodavačima oružja u raznim dijelovima naše zemlje. Njegova veza iz BiH ugostila ga je u svojoj kući, gdje mu je ispričala o svojoj kriminalnoj prošlosti u Italiji, sadašnjem životu u Sarajevu i o tome kako su navodno nedavno prokrijumčarili 500 komada automatskih pušaka AK-47 u Holandiju.