BiH
149

SIPA u akciji "Buyer" zbog nezakonitosti u firmi Bosnalijek

Klix.ba
Šefik Handžić, Amar Arslanagić, Aida Selvić, Izet Arslanagić i Jasmin Šepo lišeni su slobode u akciji kodnog naziva "Buyer" koju na području Sarajeva provode policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz pružanje pomoći pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i drugih partnerskih agencija.

Akciji "Buyer" prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi Bosnalijek Sarajevo, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo i SIPA preduzimaju mjere na pronalasku i drugih osumnjičenih.

Ovo zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela, i to: krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje i drugo, a kao uposlenici firme Bosnalijek dd Sarajevo, Brštanica doo Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo i na ovaj način oštetili Bosnalijek dd Sarajevo, budžet FBiH i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode će biti predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo koje će ispitati osumnjičene i odlučiti o daljim mjerama, saopćeno je.