BiH
108

SIPA prijavila još 32 uposlenika Centralne banke BiH zbog krađe 600.000 KM

Piše: E. F.
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Državna agencija za istrage i zaštitu podnijela je krivične prijave protiv 32 uposlenika Centralne banke BiH, zbog sumnje da su zajedno sa Nedžadom Bajraktarevićem učestvovali u krađi 600.000 KM iz Centralne banke BiH.

Ovo nam je potvrdila Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e, dodavši da se osumnjičenima na teret stavljaju krivična djela nesavjesnog rada u službi.

"Policijski službenici SIPA-e, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, nastavljaju dalje aktivnosti na ovom predmetu", kazala je Jozić.

Naime, njihova uloga u ovom slučaju otkrivena je u nastavku istrage koja se vodi u ovom predmetu protiv Nedžada Bajraktarevića koji je uhapšen 10. decembra prošle godine zbog sumnje da je kao uposlenik ove banke otuđio 600.000 KM. No, da bi uzeo toliki novac veoma je jasno da je morao imati svoje pomagače, a sada se, prema svemu sudeći, klupko počelo odmotavati.

Među prijavljenima su direktor glavne jedinice Sarajevo Sadik Kadrić, šef trezora Enver Pačuka te glavni interni revizor Edis Kovačević.

Naime, krivično djelo nesavjesnog rada u službi Bajraktarević je počinio kao referent za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove i to u periodu od 2012. do 2014. godine.

Kao referent u trezoru Bajraktarević je mogao raspolagati novcem, jer ga je "zaprimao i uplaćivao komercijalnim bankama". No, on je novčanice u apoenima od 200 maraka, u tri navrata, uzeo za sebe, a na police, gdje je trebalo da stoji pravi novac, ostavljao obični papir, stiropor i plastificirane folije preko kojih je, kako procedura i nalaže, stavljao vrpce i svoj potpis.

Uviđajem, koji su nakon njegovog hapšenja izvršili pripadnici sarajevske policije, na ovim vrpcama su i pronađeni tragovi koji potvrđuju da iza ove prevare stoji Bajraktarević.

Kamere videonadzora u ovom dijelu sjedišta Centralne banke, prema neslužbenim informacijama, u spornim momentima bile su isključene, što je i omogućilo nesmetano uzimanje novca.