BiH
1

SIPA pretresla stambene objekte Fadila Scholbauera i oduzela mu mobitele

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: SIPA)
Pedesetdevetogodišnji državljanin Austrije Fadil Scholbauer uhapšen je danas na području Sarajeva, a po naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH. Hapšenje su izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u nastavku intenzivne istrage koja se provodi u predmetu kodnog naziva "Lutka 2".

"F. S. je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je kao član organizirane kriminalne grupe, kojom je rukovodio Naser Kelmendi, učestvovao u prebacivanju opojne droge heroin iz Turske u zemlje Zapadne Evrope, čime je počinio krivično djelo iz člana 250. KZ BiH 'Organizirani kriminal' u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH 'Neovlašteni promet opojnim drogama'.

Lišeni slobode više godina je meta policijskog istraživanja zemalja u regiji i šire, posebno policijskih organa Austrije. Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je intenzivna saradnja sa EULEX-om i policijskim organima Austrije", rekla je na konferenciji za medije Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

U okviru današnje akcije izvršen je i pretres stambenih objekata i privatnog motornog vozila koji osumnjičeni koristi, te su privremeno izuzeti mobiteli, SIM kartice, ceduljice i rokovnici koji mogu poslužiti u daljnjoj istrazi.

"F. S. je priveden u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu gdje će se nad njim izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje", dodala je Jozić.

Kako je Klix.ba ranije objavio, riječ je Fadilu Scholbaueru, vlasniku kafića Akademija u sarajevskom naselju Hrasno i Caffe America u ulici Hasana Sušića u Sarajevu.

Iz SIPA-e su najavili da će aktivnosti na predmetu kodnog naziva "Lutka 2“ biti nastavljene u narednom periodu, s ciljem rasvjetljavanja velikog broja ubistava, razbojništava, iznuda i drugih teških krivičnih djela, koja su po svom intenzitetu i načinu izvršenja ozbiljno narušila sigurnost građana BiH. Također, poručili su, da će u narednom periodu biti rasvijetljena i druga počinjena krivična djela, o čemu će javnost biti informirana.