Iznijeli stavove
74

Sindikati za sutra najavili proteste u Sarajevu: Evo šta im ne odgovara u novom Zakonu o radu

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH upozorio je na današnjoj konferenciji za medije da je jedini interes Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH da se nakon izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH proglasi stanje prirodne ili druge nesreće u Federaciji BiH.

"Savez samostalnih sindikata BiH najavio je za sutra u 11 sati protestnu šetnju zbog predloženih izmjena i dopuna Zakona o radu. Mi smo 1. maja upozoravali da će do ovakvog prijedloga doći... Nakon svega možemo kazati da je lošije rješenje od onog kojeg smo očekivali", rekao je Šatorović.

Naveo je da su radnici robovi i da se sa ovakvim intencijama nastoji od njih napraviti robove u skladu sa zakonom

"To je osnovna poruka zakonskog rješenja koji od 10 svojih članova u šest govori o odluci poslodavca. Kozmetička priča o konsultacijama sa sindikatom bi trebala da bude priča na koju bi trebali radnici da nasjednu. Konsultacije ne znači dogovor", istakao je Šatorović.

Prema njegovim riječima, u prijedlogu postoji odrednica po kojoj radnici mogu raditi 72 sata sedmično, odnosno šest dana po 12 sati, koja derogira pravo radnika na sedmični odmor.

Selvedin Šatorović (Foto: D. S./Klix.ba)
Selvedin Šatorović (Foto: D. S./Klix.ba)

"Za 72 sata rada sedmično mogu dobiti minimalnu plaću koja prema tumačenju pojedinaca iz Vlade FBiH iznosi 406 KM. Međutim, nema definisane minimalne plaće u FBiH. Ukoliko neki poslodavac odluči da za 72 sata sedmičnog rada radniku isplati 200 KM, nećete imati nijedan pravni akt da ga tužite", istakao je on.

Upozorio je da se ni u jednom članu prijedloga ne spominje pravo radnika, ne govori se o stimulaciji za radnike koji rade 72 sata i nije zaštićeno nijedno radničko pravo.

"Mi smo do sada imali reguliran rad od kuće, naknadu plaće za vrijeme prirodne nesreće, pandemije... Sve stvari smo do sada imali regulisane. Pričati o izmjenama i dopunama Zakona o radu kada je završena nesreća je potkrepljenje da se ponovo proglasi nesreća", rekao je Šatorović.

Napominje da u ovoj cijeloj priči postoji interes da se proglasi stanje nesreće, interes Vlade FBiH i Udruženje poslodavaca FBiH.

"SSSBiH nije učestvovao u ovim aktivnostima. SSSBiH nije dao nikakvu saglasnost na bilo kakvom Ekonomsko-socijalnom vijeću da ovakav zakon ide u proceduru. Obistinilo se sve na šta smo ranije upozoravali. Postoji jasan zapisnik od 27. 4. u kojem se kaže da je pet ljudi koji se nazivaju predstavnici sindikata dali saglasnot. Oni su se sjetili da nakon tri mjeseca kažu da ono što su prihvatili u četvrtom ne važi u sedmom mjesecu", kazao je on.

Istakao je da su odluke Ekonomsko-socijalnog vijeća neobavezujeće.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Započet ćemo protestnu šetnju u skladu s naredbom Kriznog štaba vezanoj za zabranu okupljanja većeg broja ljudi. Svi učesnici će imati propisane zaštitne maske i potpisati izjave da nisu boravili van zemlje i da nemaju temperaturu", kazao je on.

Upozorio je da se sa devastacijom radničkih prava započelo 2015. godine izmjenama Zakona o radu.

"Tada su nam govorili da će novi zakon dovesti do novih investicija, novih fabrika, novih zapošljavanja. Od svega toga dobili smo samo nove agencije i neke nove institucije pri Vladi FBiH ili nekim drugim vladama. Nema novih investicija", istakao je Šatorović.

Napominje kako je došlo do rasta zapošljavanja zato što se iz budžeta izdvaja stimulans za zapošljavanje a da građani nisu informisani kome su ta sredstva dodjeljivana...

"Ukoliko dođe do usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu u Parlamenta FBiH, SSS BiH može donijeti odluku o generalnom štrajku na nivou Federacije BiH. Nikakve druge proteste nije moguće organizovati", zaključio je Šatorović.