BiH
0

Sindikati u RS-u zaprijetili tužbama

FENA
Predstavnici četiri sindikata iz RS-a danas su upozorili da će, ukoliko se ne stane s kršenjima radničkih prava, sindikati podnijeti tužbe protiv nadležnih organa tog entiteta.

Potpredsjednik Saveza sindikata za društvene djelatnosti i predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Duško Jandrić kazao je da od razgovora s predsjednikom Vlade Miloradom Dodikom zavise sljedeći koraci Sindikata radnika unutrašnjih poslova, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Sindikata uprave i Sindikata pravosuđa RS-a.

On kaže da Dodika žele obavijestiti o svojim zahtjevima, o toku pregovora, ponašanju i nekorektnom odnosu predstavnika Vlade RS-a, o krizi socijalnog dijaloga te drastičnim kršenjima odredbi zakona o plaćama.

Nakon današnjeg razgovora sindikalaca i resornih ministara RS-a dogovoren je sastanak koji bi se trebao održati u naredna tri dana.

"Upoznat ćemo premijera i o nezakonitoj odluci Vlade o smanjenju cijena rada radnika koji imaju plaće preko 2.000 KM, a tražimo povećanje cijene rada u narednoj godini u skladu s rastom troškova života u ovoj godini, te da 1. juna 2009. godine s predstavnicima Vlade RS-a analiziramo eventualne udare globalne krize na ekonomiju RS-a i ustanovimo mogu li se povećati plaće od 1. jula 2009.godine“, rekao je Jandrić.

Predstavnici spomenutih sindikata traže, također, da se od 1. januara sljedeće godine za radnike u policiji, upravi, pravosuđu, obrazovanju i kulturi, računa koeficijent jedan da bi se približili ostalim državnim organima.

Jandrić je dodao i da su od predstavnika Vlade RS-a na današnjem sastanku čuli i zabrinosti zbog održivosti sadašnjih plaća zbog globalne ekonomske krize i mogućih posljedica na RS-a.

"Ministri u Vladi RS-a danas su nam rekli da u budžetu za sljedeću godinu nema ni feninga prostora za povećanja plaća u ovim oblastima, izuzev pet posto povećanja za radnike u oblasti obrazovanja, nauke i kulture i to od 1. seprembra 2009. godine“, rekao je Jandrić nakon ovog sastanka kojem su prisustvovali ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović i ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac.