Iako nastavljaju razgovore
0

Sindikati u RS-u ne vjeruju u uspjeh pregovora s ministrima

FENA
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Pregovori granskih sindikata s resornim ministarstvima u Vladi Republike Srpske o povećanju cijene rada, što je uvjet da 21. januara ne dođe do štrajka u prosvjeti, policiji, upravi i pravosuđu, nisu dali nikakve rezultate, ali se od razgovora ne odustaje.

U Savezu sindikata RS-a preciziraju da ministri, kako sami navode, nisu nadležni za donošenje odluka o cijeni rada, jer takvu vrstu ovlaštenja u skladu sa zakonima o plaćama ima jedino Vlada RS-a, ali je dosad odbijen bilo kakav prijedlog koji ide u pravcu rješavanja nastalog spora.

"Iz tog razloga bespredmetni su pojedinačni pregovori ministarstava i granskih sindikata, odnosno štrajkačkih odbora granskih sindikata, ali koji sindikati i pored te činjenice ne ignorišu", stav je Saveza sindikata. I u Vladi RS-a su potvrdili da se već od ponedjeljka ponovo nastavljaju razgovori.

Granski sindikati obrazovanja, nauke i kulture, radnika unutrašnjih poslova, pravosuđa i uprave u Savezu sindikata RS su poslodavcu, Vladi RS, a u skladu sa Zakonom o štrajku, već dostavili odluke o stupanju u štrajk 21. januara 2013. godine.

Razlog stupanja u štrajk je smanjenje plata radnicima u ovim oblastima za još 10 posto u ovoj godini zbog čega sindikalni predstavnici naglašavaju da su zaposlenu spremni da štrajkuju do ispunjenja osnovnog zahtjeva, a to je povećanje cijene rada sa sadašnjih 100 na 110 KM.

Ukoliko bi se postigao dogovor, odnosno ispunio zahtjev Sindikata, plaće u ovim djelatnostima ne bi bile smanjene. Kako je Vlada RS, a u skladu sa zakonima o plaćama i drugim zakonima, poslodavac u ovim djelatnostima, pozvali su je da u skladu sa Zakonom o štrajku, zajedno sa Sindikatom, formira mirovno vijeće, kako bi se pokušalo naći riješenje do datuma koji je određen za otpočinjanje štrajka.

Sindikat je također pozvao Vladu RS da ne vrši pritisak na sindikalno članstvo, tražeći da se svojim potpisom radnici izjasne da li su za štrajk ili nisu, jer, upozoravaju izvršnu vlast, nema zakonom definisano pravo, niti u Zakonu o štrajku ili bilo kom drugom zakonu, da traži pojedinačno izjašnjavanje članova sindikata i drugih zaposlenih u ovim djelatnostima.

Niko, pa ni Vlada RS-a, ne smije uticati na slobodno donesenu odluku radnika i njegovog sindikata u borbi za ostvarivanje zakonom definiranog prava, stav je sindikalaca.