BiH
0

Sindikat osudio fizički napad Damira Nikšića na uposlenika BHRT-a

Klix.ba
Samostalni sindikat uposlenika Javnih RTV servisa najoštrije osuđuje fizički napad na uposlenika BHRT-a Nebojšu Pavasovića kojeg je jučer za vrijeme pripreme snimanja na terenu napao umjetnik Damir Nikšić. Uposlenik BHRT-a je zadobio lakše tjelesne povrede koje su sanirane u Hitnoj pomoći, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata uposlenika Javnih RTV servisa.

Od nadležnih organa očekujemo da što brže rješavanje ovog slučaja jer ne može niko uzimati zakon u svoje ruke, kako je to dao do znanja umjetnik Damir Nikšić u izjavi za medije. Sindikat kolegi Nevojši Pavasoviću daje punu podršku, uključujući i pravnu pomoć u odbrani svoje časti i ličnog integriteta. Također, pozivamo Poslovodstvo BHRT-a da učini sve da zaštiti svoje uposlenike prilikom obavljanja radnih i profesionalnih zadataka, navode u saopšenju.

Iz Sindikata podsjećaju na sve učestalije napade na uposlenike Javnih servisa, od snimanja priloga na terenu, izvještavanja sa demonstracija pa do prijenosa sportskih događaja. Sve to doživljavamo kao direktan atak na slobodu javne riječi, ali i izražavamo bojazan da će, zbog izostanka odgovarajuće reakcije nadležnih državnih organa i institucija prema napadačima, još više dolaziti do napada na radnike Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini.