FBiH
0

Sindikat mašinovođa i Uprava Željeznica dogovorili sastanak

FENA
Sindikat mašinovođa u FBiH i Uprava preduzeća Željeznice FBiH (ŽFBiH) dogovorili su za petak, 4. septembra, sastanak "u cilju rješavanja nastale krize po svim pitanjima".

U saopćenju za javnost Sindikata navodi se da je inicijativa potekla iz resornog federalnog ministarstva, što je "Nadzorni odbor ŽFBH prihvatio i ovlastio Upravu preduzeća ŽFBH da s rukovodstvom Sindikata pregovara o svim otvorenim pitanjima".

"Ministarstvo prometa i komunikacija pozdravilo je, putem NO ŽFBH odnosno Uprave Društva ŽFBH, učinjene napore Sindikata koji je u vrijeme štrajka vozio vozove i nije ugrozio ničiju egzistenciju, tj. da smo u vrijeme štrajka, mimo minimalnog procesa rada, vozili sve teretne vozove (mada se nije javno oglašavalo) da ne bi naštetili našem preduzeću i time ugrozili egzistenciju četiri hiljade uposlenih željezničara i više hiljada ostalih uposlenika željezničkih komitenata", navodi se.

Sindikat mašinovođa u Federaciji BiH saopćio je ranije danas da prekida štrajk koji je započeo jutros u 7 sati.

"Nakon donesene presude Općinskog suda u Sarajevu, ovaj sindikat je obavijestio upravu preduzeća o prekidu štrajka. Željeznički saobraćaj uspostavljen je od 13 sati", saopćeno je ranije danas iz Sindikata mašinovođa u FBiH.