BiH
82

Sindikat Izetbegoviću objasnio štetnost Prijedloga zakona o radu: Mislimo da se koleba

Piše: N. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) danas je nastavio konsultacije s političkim strankama u FBiH tražeći od njih da se s dnevnog reda Doma naroda Parlamenta FBiH skine Prijedlog zakona o radu. Na vanrednoj konferenciji za medije potvrdili su da će sutra biti održan protest.

SSS BiH su u njihovim dosadašnjim zahtjevima podržali SDP, SBB, NSRzB i DF, a danas su se sastali s predstavnicima Stranke za BiH, Naše stranke i SDA koje će svoju konačnu odluku saopćiti nakon sastanka organa stranke.

Sastanak s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem održan je danas u 16 sati. Kontakt s Martinom Ragužem, liderom HDZ-a 1990, ostvaren je telefonom, a sa predsjednikom HDZ-a BiH nisu se mogli sastati jer se on nalazi u Zagrebu.

"Naše članstvo ne treba biti zbunjeno, protest će biti održan i on će trajati sve dok zakon ne bude povučen sa dnevnog reda. Ako sutra neko u 12 sati skine Prijedlog zakona o radu s dnevnog reda protest se tada prekida. Ako večeras neko pokuša nešto da uradi moramo za to imati argumente a ne samo praznu priču. Nas obećanje ne može odgovoriti", rekao je predsjednik SSS BiH.

Bajramović je rekao i da postoje pritisci na granske sindikate kako bi što manji broj radnika sutra došao na proteste. Navodno, pritisci dolaze iz političkih stranaka kao i od strane poslodavaca.

Čelništvo SSS BiH sutra na protestima očekuje između 7.000 i 10.000 radnika, a kažu da prihvataju odgovornost za sve članove SSS BiH te tvrde da će protesti biti mirni.

"Od ljudi koji nisu članovi SSS BiH se ograđujemo i radit ćemo sve na tome da osujetimo sve moguće poteze koji će pokušati da minimiziraju naše zahtjeve", dodao je Bajramović.

Što se tiče sastanka sa SDA i Bakirom Izetbegovićem kaže da je predloženo da se zakon poboljša amandmanski što je za njih neprihvatljivo.

"Mi tražimo da se zakon povuče. Oni su to primili k znanju. Sastanak se završio ne u tonu kao što je sinoć poručeno s Predsjedništva SDA nego na jedan drugi način. Poručeno je da će se razmisliti i javiti. Izetbegović je obećao da će se konsultirati sa svojim saradnicima i da će nam se potom javiti", rekao je Bajramović.

SDA je sinoć nakon sjednice Predsjedništva podržala donošenje zakona, ali Bajramović kaže kako su danas Izetbegoviću objasnili sve nejasnoće te da misli da je on "pokolebao svoj stav".