BiH
42

Sindikat BHRT-a održat će vanrednu sjednicu, na dnevnom redu i zahtjev za ostavkom rukovodstva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na osnovu Statuta Sindikalne organizacije BHRT-a, u okviru državnog sindikata uposlenika u institucijama BiH, a u skladu s članom 30. Statuta SO BHRT-a, predsjednik Skupštine Sindikalne organizacije BHRT-a Mirsad Bajtarević zakazao je Prvu vanrednu sjednicu Skupštine SO BHRT-a za srijedu 01. 06. 2016. u 14 sati u prostorijama BHRT-a.

Vanredna sjednica će biti održana u skladu sa Statutom SO BHRT- kao jedinog predstavnika uposlenika BHRT-a čiji interesi se artikulišu kroz institucije sistema na nivou države, odnosno posredstvom Sindikata državnih službenika BiH.

Sindikalna organizacija će raspravljati o sljedećem dnevnom redu:

  1.  Protivzakonita odluka  UO BHRT-a da će od 30. juna privremeno  prekinuti emitovanje programa BHRT-a. (Samo Sindikat može prekinuti  program uz uslove propisane Zakonom o štrajku).
    
  2.  Zahtev za odgovornost i ostavku članova UO BHRT-a (Jer su izašli iz zakonom predviđenih normi).
    
  3.  Podrška najavama da se RTV taksa naplaćuje i putem kablovskih operatera, do konačnog rješenja naplate RTV takse.
    
  4.  Da se riješi sudskim putem potraživanje od FTV i RTRS ( u milionskom iznosu ) kako bi BHRT mogao obavljati svoju funkciju ,kako prema EBU, tako i prema svojim uposlenicima.
    
  5.  Da generalni menadžer BHRT-a podnese ostavku ukoliko nije u mogućnosti osigurati samoodrživost rada i poslovanja BHRT-a.
    
  6.  Da se o svemu obavijesti OHR, Direkcija EU u BiH, i nadležni na državnom nivou koji, kao osnivači, jedini mogu odlučivati o gašenju BHRT-a pa i privremeno...