BiH
93

Simbol Sarajeva: Relej na Humu od propadanja spašavaju privremene mjere

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Televizijski predajnik na brdu Hum iznad Sarajeva izgrađen je 1980-ih godina i od tada je simbol grada. Nakon što je oštećen u ratu nikada nije u potpunosti obnovljen, a od devastacije relej spašavaju privremenim mjerama zaštite, što svakako nije dovoljno.

U proteklih nekoliko godina vršeni su građevinski radovi na sanaciji releja na Humu, a prije svega prostorija u kojima je smještena nova digitalna oprema za prenos i zemaljsko emitovanje digitalnih signala tri javna emitera.

Pretpostavlja se da je za sanaciju relejne stanice Hum potrebno blizu 500 hiljada KM, što zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi BHRT nije u mogućnosti sprovesti prema planu.

Ipak, u skladu s mogućnostima vrši se povremeno popravljanje dijelova relejne stanice, prije svega kako bi se zaštitila od daljnjeg propadanja. Tako je krajem decembra izvršena određena sanacija na antenskom stubu, ali će za detaljniju rekonstrukciju morati pričekati bolja vremena.

"Radiotelevizija Bosne i Hercegovine u okviru svojih finansijskih mogućnosti vrši nužnu sanaciju platformi antenskog stuba i postojećeg objekta Hum. Krajem mjeseca decembra 2015. godine izvršeno je postavljanje mreže na antenskom stubu s ciljem zaštite i sprečavanja daljnjeg devastiranja postojeće infrastrukture relejne stanice Hum", istakla je za Klix.ba Dženita Jusufbegović, pomoćnica generalnog direktora BHRT-a za razvoj i tehnologije.

Relej na Humu kao prepoznatljivi simbol Sarajeva definitivno zaslužuje bolji tretman i brigu vlasti, jer se privremenim rješenjima na rekonstrukciji objekta neće mnogo uraditi.