BiH
11

Sigurnosne službe na ulicama: U Srebrenici sve spremno za konferenciju

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na ulicama Srebrenice od jutros je primjetan veliki broj policajaca i drugih pripadnika sigurnosnih službi. Parkovi se uređuju, čiste se ulice i bašte. Srebreničani žele pozitivne promjene.

Ovih dana Srebrenica će ponovo biti centar događanja i medijske pozornosti. Po prvi put to neće biti radi obilježavanja 11. jula i sjećanja na genocid, već konferencija koja bi ovom gradu i okolini mogla značiti nadu u bolje sutra.

Sutra počinje dvodnevna investiciono-razvojna konferencija koja će okupiti veliki broj investitora, donatora i političara koji će pokušati udružiti snage i pokrenuti pozitivne promjene u Srebrenici.

Na investiciono-razvojnoj konferenciji svoje prisustvo su potvrdili Željka Cvijanović, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, zamjenik premijera Crne Gore Rafet Husović, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić i drugi zvaničnici.

Zbog toga je danas u Srebrenici i okolini prisutan veliki broj sigurnosnih službi koji vrše kontrolu svih onih koji ulaze u Srebrenicu, obilaze se objekti i nadgledaju pripreme. U Srebrenici je trenutno jedna radna i pozitivna atmosfera.

U svom današnjem obraćanju medijima načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković istakao je da od konferencije očekuje samo konkretne rezultate.

"Proteklih mjeseci pokušavali smo da ovu konferenciju usmjerimo u konkretna djela a ne samo obećanja. Tražit ćemo od učesnika konferencije da svoje dobr namjere koje imaju prema ovom gradu počnu pretvarati u djela. Mi nismo naivno radili na ovoj konferenciji, ona je precizno planirana. Ne očekujem da ćemo riješiti sve probleme ali možemo krenuti u jednu bolju budućnost. Samo okupljanje svih ovih relevantnih ljudi koji će sutra doći je dobar početak i veliki uspjeh", istakao je Duraković.

Najvažniji projekat na kojem će biti fokus na konferenciji je Guber banja, a velika pažnja posvetit će se i rješavanju spora sa Srbijom o potpljenom zemljištu izgradnjom hidroelektrane Perućac.

Načelnik Srebrenice je danas primio i prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Bruce Bertona, koji je obišao Memorijalni centar u Potočarima a sutra će također prisustvovati konferenciji.