Tuzla
0

Šestostruki ubica prijetnja pacijentima na Psihijatriji

Sarajevo-x.com
Tomislav Petrović (Foto: tip.ba)
Tomislav Petrović (Foto: tip.ba)
Općinski sud Tuzla je prije nekoliko dana Tomislavu Petroviću, koji je u stanju neuračunjljivosti izvršio šestostruko ubistvo, odredio prisilnu hospitalizaciju na Psihijatrijskoj klinici UKC Tuzla. Udruženje psihijatara Tuzlanskog kantona danas se oglasilo saopćenjem za javnost u kojem navode da su time grubo povrijeđena osnovna ljudska prava osoba koje se svakodnevno liječe na Klinici.

"Ovim se pokušava riješiti gorući problem u FBiH u kojoj nema adekvatne ustanove za čuvanje, liječenje, resocijalizaciju i rehabilitaciju osoba koje su u stanju neuračunjivosi zbog trajne ili privremene duševne bolesti ili poremećenosti počinile krivično djelo. Međutim, Petrovićevim upućivanjem na Kliniku u Tuzli narušena su prava pacijenata na duševnu i fizičku sigurnost tokom liječenja", navodi se u saopćenju.

Oni smatraju da je i osuđenom Petroviću na ovaj način oduzeto pravo da se liječi, čuva i rehabilituje u ustanovi koja za to ima sve pretpostavke.

"U BiH za to je jedino i isključivo nadležna Psihijatrijska bolnica Sokolac sa svojim forenzičkim odjeljenjem. Klinika u Tuzli nije ni registrovovana za prijem takvih osoba, a nisu napravljeni ni podzakonski akti, kojim bi se obezbijedila finansijska sredstva za smještaj takvih osoba. S obzirom da Petrovićev slučaj nije usamljen, ovim gestom se otvara mogućnost da se svi neuračunljivi počinioci krivičnih djela, na ovaj ili sličan način smještaju prisilno na Kliniku za psihijatriju", navode iz Udruženja.

Dodaju kako će Klinika na ovaj način izgubiti osnovni smisao: dijagnostika i inicijalno kratkotrajno liječenje pacijenata te edukacija studenata i učenika zdravstvenih struka.

"Prisilnim smještanjem psihički poremećenih počinalaca krivičnih djela Klinika postaje mjesto lošeg tretmana i jedne i druge kategorije pacijenata kao i apsolutno nemogućih i neprihvatljivih uslova za rad samog osoblja. Zato bi trebalio biti jasno zašto Klinika to ne može prihvatiti. Ovim ponovo aktueliziramo važno pitanje u FBiH - izgradnju adekvatne ustanove za zbrinjavanje ove vrste osuđenika, koje izabrani političari moraju rješavati što prije", naveli su tuzlanski psihijatri.