BiH
16

Šestočlana porodica Petrović: I prije su jedva preživljavali, a sad su im poplave sve uništile

Piše: M. Radanović
(Foto: Klix.ba)
Mnogim stanovnicima naselja Donja Česma u Banjoj Luci poplava je uništila domove. Tako smo u ulici Petra Velikog zatekli Dubravku Petrović koja ima šestočlanu porodicu, od kojih najmlađi Dragan ima samo tri godine. Dubravka boluje od epilepsije, od ukućana niko ne radi, a socijalnu pomoć ne dobijaju.

Ovoj porodici poplava je uništila namještaj, podove, kućne aparate, odjeću, zidove, a na jednom od njih su morali napraviti rupu da bi voda koja je ušla do prozora mogla oticati. S obzirom da kuća još nema uslove za život, trenutno borave kod komšije u Gornjoj Česmi.

"Ništa od stvari nije ostalo, šest kauča smo imali, a sad nemamo nijedan. Sve je uništeno, od regala, fotelja, tepiha, do televizora i šporeta. Još uvijek je sve mokro, iako ložimo vatru - ništa se ne isušuje. Od komšija smo dobili mini peć i uglavnom su nam ljudi dijelili hranu i pelene za unuka. Niko ništa nije donirao, nadamo se da će biti neka pomoć kako su ovi na vlasti obećali", priča Dubravka.

Donja Česma je za vrijeme poplava bila na udaru vode, kako iz rijeke Vrbanje tako i iz Vrbasa.

"Meni je 47 godina i nikada u životu u mojoj kući nije voda poplavila. Kada je krenula u pola četiri ujutro smo svi izašli i maloga iznijeli vani, nismo znali kuda s njim. Sva sreća komšija nam je rekao da nije problem da budemo kod njega. Drva koja smo imali su odnesena, bašta cijela je propala, samo smo od stvari uspjeli spasiti mašinu za veš", govori Dubravka za Klix.ba.

Ona priča da bi najviše voljela da se mali Dragan vrati kući, jer je navikla da se igra s njim.

"Dijete ne možemo dovesti u ovakve uslove. Voljela bih da se moj Dragan vrati ovdje, navikla sam na njega, a ovako u tuđoj kući spavam, danju ovdje čistim, to je užas, ne volim se žaliti, ali sada moram. Prije smo nekako izlazili na kraj, a sad mi sve treba, nemam ni ormarić gdje bih mogla garderobu složiti", govori Dubravka sa suzama u očima.

U jednom uglu kuće mravi su zauzeli veliki dio prostorije, zidovi su odlomljeni, a Dubravka je zbog cijele situacije imala i napade epilepsije. Ova skromna žena ispričala je svoju tešku priču i velike tragedije koje su zadesile njenu porodicu i prije poplava. Iako sebe smatra velikim borcem, na ovakvu nesreću nije ostala imuna.