U politici je sve moguće
24

Šest stranaka u Skupštini TK: Mogu li SDA i PDA djelovati u tandemu?

Piše: A. K.
Nakon skoro 66 posto obrađenih biračkih mjesta za Skupštinu Tuzlanskog kantona vidljivo je da je najveću podršku birača dobila Stranka demokratske akcije (SDA), a potom slijede Socijaldemokratska partija (SDP) te Pokret demokratske akcije (PDA).

U Tuzlanskom kantonu dosad je obrađeno 431 biračko mjesto, a prema dostupnim informacijama iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH, najviše glasova je dobila SDA 34.031, odnosno 25,62 posto. Nakon toga, slijede SDP s 29.323 glasa, odnosno 22,08 posto te PDA s 6.858 glasova ili 20,22 posto.

Izborni prag za ulazak u Skupštinu Tuzlanskog kantona dosad su prešli i Demokratska fronta (DF) s 7.866 glasova, odnosno 5,92 posto, Savez za bolju budućnost (SBB) s 6.811 glasova ili 5,13 posto, te Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) s 5.345 glasova, odnosno 4,02 posto.

Prema trenutom broju osvojenih glasova SDA bi u Skupštini Tuzlanskog kantona mogla osvojiti 11 mandata, SDP 10, PDA devet, DF dva, SBB dva i SBiH jedan.

Sasvim je izgledno da će za funkcionisanje vlasti u Tuzlanskom kantonu biti neophodne koalicije, ali još uvijek nije poznato koje stranke će djelovati u tandemu.

Najviše pažnje javnosti u ovom kantonu trenutno privlači kotiranje PDA koja je nastala nakon žestokih unutarstranačkih sukoba u SDA.

"Mi imamo spreman blokovski nastup za formiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Imamo spremne stranke i blokove u kojima ćemo raditi i naravno da ćemo biti dio vlasti u Tuzlanskom kantonu", rekla je za Klix.ba Elzina Pirić koja nije imala komentar na naše pitanje s kojim će to strankama PDA djelovati u TK.

Na naš upit da li je moguć scenarij u kojem bi PDA i SDA bile u koaliciji, Pirić je kazala da politika nije forma, te da je sve moguće.

"Sve je moguće, ali mislim da bi to u Tuzlanskom kantonu bilo jako teško", poručila je Pirić koja je naglasila da je PDA zadovoljna dosadašnjim izbornim rezultatom.

S druge strane, iz SDA TK poručuju da će o koalicijama odlučivati viši organi stranke.

"O tome će odlučivati Predsjedništvo stranke, a možda čak i Glavni odbor. Mi ćemo poštovati odluke viših organa stranke i u skladu s tim ćemo u Tuzlanskom kantonu praviti koalicije", rekao je za Klix.ba nosilac liste SDA za Skupštinu TK Bego Gutić.

Nakon svih nedavnih unutarstranačkih dešavanja, Gutić je naglasio da je SDA izuzetno zadovoljna postignutim rezultatima, posebno u Tuzlanskom kantonu.

"SDA je pokazala snagu na ovim izborima i prema rezultatima koji su preliminarni, a nadam se da će tako i ostati, vodeća smo politička partija u TK", dodao je Gutić.