Rijaset iz BiH
0

Sergije u džematima u BiH i dijaspori radi prikupljanje pomoći za narod Japana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održao je 17. redovnu sjednicu u Sarajevu (16. marta) kojom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Toj sjednici prisustvovali su zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet Spahić, članovi Rijaseta, muftije i predstavnici stručnih službi Rijaseta, javila je MINA.

Rijaset Islamske zajednice u BiH usvojio je Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Rijaseta i njegovih ustanova za 2010. godinu i Prijedlog budžeta Rijaseta za 2011. godinu.

"Rijaset je pohvalio korake koji su osigurali finansijsku disciplinu i stabilan rad Islamske zajednice", navodi se.

Povodom posljednjih događaja u muslimansko-arapskom svijetu, Rijaset je usvojio posebnu Izjavu u kojoj je pozvao na zaustavljanje krvoprolića i pristupanje međubratskom dogovoru o svim pitanjima koja muče muslimanske narode.

Rijaset Islamske zajednice donio je zaključak da se u naredna dva petka u svim džematima u domovini i dijaspori nakon džuma-namaza, u petak 18. i 25. marta ove godine, organiziraju sergije radi prikupljanja pomoći narodu Japana koji je pogođen katastrofalnim zemljotresom i cunamijem, te opasnostima izazvanim eksplozijama u nuklearnim elektranama.

Na sjednici Rijaseta usvojen je Nacrt pravilnika o vjeroučiteljima, donesena je odluka o imenovanju Komisije matičara za Islamski pedagoški fakultet u Zenici i data je saglasnost za okvirni nastavni plan i program islamske vjeronauke za 8. i 9. razred osnovne škole.

Rijaset je donio odluku o ustanovljavanju priznanja "Orden gazije prvog reda" i zadužio je Pravnu službu da izradi pravilnik kojim će se regulirati kriteriji i način dodjele tog priznanja.

Rijaset je prihvatio prijedlog da se priznanje "Salem Šabić", koje se dodjeljuje najboljem muteveliji dodijeli muteveliji Fikretu Muhiću iz Sanskog Mosta.

"Rijaset je raspravljao o pitanju uređivanja odnosa derviških redova i Islamske zajednice i zaključeno je da u najskorije vrijeme stručne službe Rijaseta zajedno sa predstavnicima derviških tarikata pripreme odgovarajuće normativne akte i prijedloge.

Predstavnice Udruženja "Kevser" iz Sarajeva - Sadika Avdić i Mediha Džakmić, informirale su članove Rijaseta o aktivnostima tog udruženja posebno o programu ovogodišnje manifestacije "Mošus Pejgamberov" i radu magazina "Zehra".

"Rijaset Islamske zajednice u BiH iskazuje priznanje i zahvalnost svim muslimanima i muslimankama, imamima, mualimima i muderisima na čuvanju integriteta Islamske zajednice, čuvanju islamskih vrijednosti i tradicije, te radu na općem dobru za napredak naroda i domovine", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.