BiH
17

Serge Brammertz za Klix.ba: Uvjeren sam u krivicu Karadžića i Mladića

Razgovarao: Jasmin Hadžiahmetović
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u intervjuu za Klix.ba govori u radu Haškog tribunala, oslobađanju Momčila Perišića i o eventualnoj reviziji ovog slučaja, o masovnoj grobnici Tomašica koja nije uvrštena u dokazni postupak protiv Radovana Karadžića te o eventualnom uplitanju politike u rad Haškog tribunala.

Iako je bilo planirano da se Brammertz tokom svog dvodnevnom boravka u našoj zemlji susretne sa članovima Predsjedništva BiH, to se nije desilo.

"Planirali smo sastanak, ali koliko sam shvatio oni su imali nešto drugo na dnevnom redu, imali su neke druge obaveze i zbog toga nije došlo do susreta", kaže Brammertz na početku razgovora za Klix.ba.

Zar ne mislite da je neodgovorno to što vas niko nije primio u Predsjedništvu BiH?

Svako zna svoju odgovornost. Ono za šta sam ja odgovoran je da se sastanem sa tužiocem i sa žrtvama. Želio sam se sastati i sa najvišom političkom vlašću u BiH da ih podsjetim koji su to problemi koji su preostali ili nisu riješeni, ali šta da radim. Šteta je što se nismo sastali. Ako se nismo sastali zbog nekog namjernog razloga, onda bi kao što kažete to bilo veoma neodgovorno sa njihove strane jer i dalje ima veliki broj neriješenih problema koji se tiču istraga, procesuiranja raznih predmeta i to je ono o čemu se trebalo razgovarati.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Privode se kraju procesi pred Haškim tribunalom i žrtve u BiH očekuju pravdu. Što im možete obećati?

Svaki put kad dođem u Sarajevo sastanem se sa raznim udruženjima žrtava. Kroz razgovore sa njima svaki put me podsjeti zašto je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osnovan i zbog čega je Sud BiH osnovan, a to je da bismo se pozabavili žrtvama. Kada pogledamo na suđenja koja se vode u Hagu moram vam reći da stalni Međunarodni krivični sud ima jedan oblik učestvovanja žrtava u postupku. Tokom naših suđenja u MKSJ u Hagu svjedočilo je oko 4.000 svjedoka. Mnogi od njih su bili žrtve tako da su žrtve igrale centralnu ulogu u našim postupcima. Žrtve imaju visoka očekivanja što je potpuno normalno, ali to ne čini naš zadatak lakšim. Naravno da je za svakog pojedinca njegov predmet najvažniji i to je sasvim logično. Ali, na međunarodnom nivou, mi možemo da procesuiramo samo ograničen broj predmeta i, koliko sam shvatio, važi i za nacionalni nivo. Treba odrediti kojim predmetima dati prioritet.

Žrtve iz Bosne i Hercegovine traže od vas i predsjednika Tribunala Theodora Merona da se ponovo razmotri odluka o oslobađanju Momčila Perišića, načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, čija uloga je direktno vezana za ulogu Srbije u agresiji na BiH. Ima li šansi da se desi revizija i da Perišić, ipak, odgovara?

Vjerovatno znate da je Tužilaštvo Haškog tribunala protiv njega podiglo optužnicu zbog njegove uloge u zločinima koji su počinjeni u BiH. Bili smo veoma zadovoljni time što je on prvostepenom presudom osuđen i bili smo jako nezadovoljni i razočarani kada je on oslobođen u žalbenom postupku. Glavna pravna teorija kojom je on oslobođen je teorija konkretnog usmjeravanja. Sudije u prvostepenom i žalbenom postupku su imale drugačiji stav o toj pravnoj teoriji i to je razlog zbog kojeg je on oslobođen. U međuvremenu je izrečena i žalbena presuda u predmetu Šainović i ostali gdje je jedno drugo žalbeno vijeće imalo potpuno drugačiji i suprotan stav u odnosu iz predmeta Perišić o ovoj teoriji konkretnog usmjeravanja. Zbog toga što smo imali dvije nekonzistentne presude, mi smo tražili od Žalbenog vijeća da ponovo razmotri žalbenu presudu u predmetu Perišić. Nažalost, taj naš zahtjev je odbačen. Sada je u toku žalbeni postupak u predmetu Stanišić - Simatović koji su također bili oslobođeni prvostepenom presudom i u žalbenom postupku se razmatra niz pravnih pitanja i nadamo se da će na kraju oni biti osuđeni. Kada je riječ o Perišiću, mi nemamo više nikakvih pravnih mehanizama kojima bismo mogli promijeniti ishod.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Da i to znači da je ovaj slučaj završen i da je Perišić slobodan čovjek?

Da.

Kako komentarišete činjenicu da najveća masovna grobnica Tomašica kod Prijedora neće biti uvrštena među dokazne materijale u slučaju protiv Ratka Mladića? Ima li šanse da se promijeni nešto u tom stavu? Što ste Vi uradili u tom pogledu?

Kada je riječ o zločinima koji su počinjeni u Prijedoru, a Tomašica i tijela iz te masovne grobnice pripadaju toj bazi zločina, oni su obuhvaćeni optužnicom protiv Karadžića i Mladića. Kad je ova važna masovna grobnica otkrivena, pružili smo svu podršku da bi se ubrzao proces obrade tih tijela kako bi se ta informacija uključila u oba predmeta, protiv Karadžića i Mladića. Ne samo zbog toga što se radi o dopunskom dokaznom materijalu već i zbog toga što se radi o dopunskoj informaciji koja govori o organizovanom karakteru počinjenja i prikrivanja tih zločina. Svi nalazi vještaka koji se tiču DNK analize još uvijek nisu gotovi i zbog toga još uvijek nismo bili u stanju da to priključimo postojećim dokazima. Zbog toga smo od Pretresnog vijeća tražili da nam u slučaju Karadžić dozvoli da se ponovo otvori predmet kako bismo mogli ubaciti ove dokazne materijale. Ali, je taj naš zahtjev odbačen. Kad je riječ, o predmetu Mladić, to pitanje je i dalje otvoreno i očekujem da će nam Vijeće u tom predmetu dozvoliti ubacivanje ovih dokaznih materijala.

Da li očekujete da će Karadžić i Mladić biti osuđeni za ono što su uradili?

Ured Tužilaštva Haškog tribunala je izveo sve dokaze koje je namjeravao. Za sada smo zadovoljni dokazima koje smo iznijeli uključujući dokumentovane dokaze i svjedočenja koja smo namjeravali izvesti. Zadovoljni smo stanjem stvari u oba predmeta. Što se tiče Tužilaštva i mene, uvjereni smo u krivicu Karadžića i Mladića, ali još uvijek optuženi izvode svoje dokaze tako da će sudije ima zadnju riječ.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Naredne sedmice će biti donesena odluka po zahtjevu Ratka Mladića da bude oslobođen poslije izvođenja dokaznog postupka. Kakva su Vaša očekivanja?

Očekujem da će se postupak nastaviti i da Mladić neće biti oslobođen.

Proteklih mjeseci se dosta govorilo o uplivu politike u rad Tribunala. Može li se politika umiješati i u odluke u posljednjim slučajevima?

Oba ova predmeta traju nešto duže od planiranog, ali radilo se o proceduralnim pitanjima koja uvijek iskrsnu i to se ne može unaprijed predvidjeti. Ja imam puno povjerenje u pretresna vijeća koja vode ove predmete i očekujem da će se postupci nesmetano nastaviti dalje.