Prezentirani rezultati rada
0

SERDA: Razvoj turizma na širem području Trebevića

FENA
U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA danas je održana prezentacija rezultata rada na izradi “Elaborata o strateškom okviru ekonomskog razvoja i razvoja turizma šireg područja Trebevića”.

Izrada elaborata je aktivnost koja je u korelaciji s projektom rehabilitacije trebevićke žičare i realizira se radi omogućavanja razvoja strateških razvojnih dokumentata šireg područja Trebevića.

Izrada planskih i strateških dokumenata će omogućiti ostvarenje dugoročnog održivog razvoja uz poseban akcent na očuvanje ogromnog prirodnog bogatstva.

U okviru prezentacije predstavnici Ekonomskog instituta iz Sarajeva, koji je angažovan za izradu elaborata, predstavili su trenutno stanje u vezi s planskom dokumentacijom za širi obuhvat Trebevića, te projekcije i prijedloge za budući razvoj s posebnim akcentom na zaštitu okoliša i potencijale u oblasti razvoja turizma i ekoturizma.

Razvoj proizvoda, pozicioniranje i brendiranje predstavljaju posebnu šansu za budući razvoj u oblasti razvoja turizma, te razvoja posebnog izletničkog mjesta „Park i pluća šireg područja Sarajeva“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Sarajevo, Grada Istočno Sarajevo, Delegacije EU u BiH, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, Općine Stari Grad, Opštine Istočni Stari Grad, Napretkov dom Trebević, Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Zavoda za planiranje razvoja KS-a, Ministarstva privrede KS-a, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, Kantonalno javno preduzeće „Sarajevo-šume” i Ekonomskog instituta, saznaje Fena u SERDA-i.