Održali okrugli sto
64

Senat SDA: Samo dijalogom sa drugim političkim opcijama možemo vratiti potencijal za dobar život

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U organizaciji Senata Stranke demokratske akcije (SDA) danas je održan okrugli sto na temu "Izazovi i perspektive geopolitičke situacije - pozicija BiH u svijetlu ukrajinske krize".

Okruglom stolu su prisustvovali i članovi fondacije "Centar za edukaciju i inicijative", Političke akademije SDA, te Asocijacije mladih SDA BiH.

Fokus današnjeg okruglog stola bila je geopolitička situacija Bosne i Hercegovine, a jedan od članova Senata SDA Nedžad Branković smatra da je srž geopolitike jedne države njen unutrašnji sistem.

"Unutar SDA želimo da napravimo evaluaciju svih ukupnih poticaja koji definišu našu geopolitičku situaciju i da odredimo naše politike prema tome. Geopolitika je odnos političkih sila prema geopolitičkom potencijalima jedne države i naša zadaća je kako na najbolji način naše unutrašnje geopolitičke potencijale pojačati.", rekao je Branković.

Dodaje da je su potencijali BiH dijelom izgrađeni, ali da određene instrumente moramo dodatno aktivirati kako bi se popravila geopolitička situacija.

"Izazovi, prije svega instrumenti koje imamo u našem unutrašnjem sistemu, su prva prepreka u aktiviranju naših geopolitičkih potencijala", objašnjava Branković.

Branković: BiH ima potencijal koji treba dodatno aktivirati (Foto: T. S./Klix.ba)
Branković: BiH ima potencijal koji treba dodatno aktivirati (Foto: T. S./Klix.ba)

"To možemo jedino riješiti stabiliziranjem prilika unutar države, intenzirivranjem dijaloga sa drugim političkim opcijama. Samo dijalogom, i sa drugim političkim opcijama, se možemo vratiti potencijalu za dobar život u ovoj državi, bez obzira kakve ko ima namjere", poručio je on.

Za dobro funkcionisanje jedne države neophodna je dobro uspostavljenja vanjska politika. Dekan Fakulteta političkih nauka UNSA Sead Turčalo kaže da geopolitički izazovi koji dolaze iz geografskog okruženja, i koji pokušavaju urušiti institucije u BiH, aktiviraju susjedne države.

Turčalo: Susjedne države pokušavaju urušiti institucije u BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Turčalo: Susjedne države pokušavaju urušiti institucije u BiH (Foto: T. S./Klix.ba)

On kaže da BiH u slučaju kriza djeluje reaktivno, a ne aktivno.

"Recimo, u slučaju rata u Ukrajini, naša reakcija je bila upravo to - reakcija, a ne akcija. To je ono što treba promijeniti", smatra Turčalo.

Turčalo zaključuje da je BiH duboko integrirana u zapadno drupštvo, konkretno u EU i to je, prema njegovim riječima, jasan put kojim se trebamo kretati.