Odluka CIK-a
0

Senaidu Begiću, poslaniku SDP-a u Parlamentu Federacije, oduzet mandat zbog sudske presude

G. M.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine jučer je oduzela mandat Senaidu Begiću, poslaniku SDP-a BiH u Parlamentu Federacije BiH, zbog toga što je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od dvije i po godine.

Begić je osuđen zbog zloupotreba dok je bio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona. Prema propisima, mandat se oduzima ukoliko je poslanik osuđen na više od šest mjeseci zatvora.

Upražnjeno mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bit će dodijeljeno idućem kvalifikovanom kadnidatu sa liste SDP-a BiH, ali još nije poznato kome jer odluka CIK-a nije pravosnažna i Begić ima pravo žalbe Sudu BiH.

Prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora održanih 2018. godine, idući kandidat bi bila Marina Mujkanović, ali je neophodno provjeriti da li je u pitanju kvalifikovani kandidat.

CIK BiH je danas utvrdio i prestanak mandata federalnog poslanika Elmedina Volodera iz Nezavisnog bloka, na njegov zahtjev. Voloder je nedavno imenovan za direktora Autocesta FBiH. Umjesto njega u parlament ulazi Ramiz Karić.