Glasa 7 stranaka
120

Senaid Begić: ZDK će u petak dobiti premijera na demokratski način

Piše: E. M.
Senaid Begić
Senaid Begić
O novom mandataru Vlade Zeničko-dobojskog kantona odluku će donijeti predstavnici sedam političkih stranaka koje djeluju kao većina u Skupštini ZDK, a glasat će za dva kandidata.

Kako je Klix.ba ranije pisao, kandidati za mandatara Vlade ZDK bit će Amra Mehmedić kao kandidatkinja Nezavisnog bloka te Senaid Begić kao kandidat građanskog bloka u Skupštini ZDK, koji čine SDP, NS i DF.

U izjavi za Klix.ba Begić je kazao da će odluka o imenovanju mandatara biti donesena u petak kada će se o tome izjasniti sedam političkih partija.

"Mi smo tako, na jedan demokratski način, odlučili birati mandatara. Za sada će biti dva kandidata, a nije isključeno da bude još neko", kazao je Begić.

Upravo Begić ima najveće šanse za funkciju mandatara u Vladi ZDK. Ukoliko bude izabran za poziciju premijera ZDK, Begić bi se odrekao mandata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u koji je izabran na nedavno održanim izborima.

Nusret Imamović je za Klix.ba demantovao informacije da je Nezavisni blok izgubio dvije ruke, ali da će i dalje ostati dio većine.

"Ne treba niko govoriti u moje ime kako ste dobili informacije. Ja sam još uvijek u Nezavisnom bloku i kao zastupnik NB-a u Skupštini ZDK", kazao je Imamović.

Broj ruku određene stranke u Skupštini ZDK ima veliku ulogu u formiranju vlasti i raspodjeli ministarstava, a rok za formiranje vlasti od izbora mandatara je 30 dana.