Edinburgh
0

Semir Osmanagić se susreo sa Josephom Davidovitsom

FENA
Osnivač francuskog Instituta za polimere prof. dr. Joseph Davidovits i pronalazač bosanskog kompleksa piramida Semir Osmanagić susreli su se u Edinburghu te razgovarali o saradnji Instituta i Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Razgovarano je i o gradnji drevnih piramida. Dr. Davidovits je sredinom 1970-ih iznio revolucionarnu ideju da su egipatske piramide građene od lijevanih betonskih blokova. To je zasnivao na pronalaženju ljudske dlake u uzorku egipatskih kamenih blokova i strukturi kamena u egipatskim kamenolomima koji nemaju sve elemente kao kameni blokovi ugrađeni u piramide.

Teza o vještačkim blokovima bi znatno pojednostavila teoriju o procesu gradnje egipatskih piramida jer bi u potpunosti bio eliminiran postupak transporta miliona tona blokova i objašnjene unaprijeđene karakteristike blokova u odnosu na prirodni kamen u egipatskim kamenolomima.

Ove ideje su dovele do lavine napada na njega, prije svega, egiptologa predvođenih Zahi Hawassom, arheologa i geologa koji zastupaju klasične teze. Stav svjetskih medija je bio karakterističan: prvo su prenosili tekstove koji su ga ismijavali, zatim autore koji su ga žestoko osporavali, da bi došli u fazu potpunog ignoriranja. Nekoliko decenija za Davidovitsa se tvrdilo da je "kotroverzan".

Davidovits je trideset pet godina uporno istraživao, eksperimentirao i dokazivao da je bio u pravu. Prekretnica je nastupila 1992. kada je u svom Institutu u Francuskoj izveo javni eksperiment s izlijevanjem blokova iste strukture kao što su blokovi koji grade Keopsovu, Kefrenovu i Mikerenovu piramidu. Nakon izlijevanja blokovi su pokazivali identične karakteristike kao i oni na platou Gize.

Dva uzorka je Davidovits poslao vodećim francuskim geološkim institutima na analizu i oni su pogrešno zaključili da je riječ o "prirodnim kamenim blokovima". Davidovitsevu poziciju je dodatno ojačalo pronalaženje hijeroglifskih tekstova koji prikazuju izlijevanje blokova s primijenjenom formulom starom više od 4.500 godina.

Davidovits je potvrdio Osmanagiću da pažljivo prati istraživanje u Visokom od prvog dana. Njegovi utisci su da su zidovi Bosanske piramide Sunca klasičan primjer geopolimerizacije – izlijevanja blokova uz korištenje raspoloživog lokalnog materijala i aditiva.

Osmanagić je uručio Davidovitsu uzorak betonskog materijala koji je pronađen na 54. metru dubine s kamene građevine u Vratnici. Prva reakcija Davidovitsa, s obzirom na težinu i vidljivi sastav uzorka, bila je da je riječ o vještačkom betonu.

On će izvršiti laboratorijska ispitivanja u Francuskoj gdje će biti ustanovljen sastav i formula betona. Primjenom luminiscentne metode utvrdit će se približna starost ovog uzorka, što bi trebalo eliminirati mogućnost da je riječ o prirodnom procesu stvaranja betonskog materijala. Osmanagić i Davidovits su dogovorili buduću saradnju Instituta za polimere i Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.