BiH
1k

Semir Efendić: Budžet Općine Novi Grad konstantno je rastao u prethodne četiri godine

Piše: Er. M.
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Kandidat SDA za načelnika Općine Novi Grad Semir Efendić, koji se danas zajedno sa kandidatima SDA za Općinsko vijeća predstavio na konferenciji za medije, kazao je kako je ove godine planiran budžet Općine blizu 40 miliona KM i koji je u polugodišnjem izvještajnom periodu bio realizovan u iznosu od 50 posto.

Efendić se zahvalio rukovodstvu SDA koje mu je, kako kaže, ukazalo čast da ponovo bude kandidat za načelnika ispred ove političke stranke.

On je istakao da je za dobro funkcionisanje općine potreban i uređen sistem Općinskog odbora i političke organizacije koja stoji iza općine.

"U Novom Gradu je tako. Politički i izvršni organi kao i Općinsko vijeće rade svoje dijelove posla. Mi smo prije četiri godine najavili program Pokrenimo Novi Grad zajedno i on je dobio podršku građana naše općine, a što je najvažnije on je u najvećoj mjeri realizovan", rekao je Efendić.

Objasnio je i da je jedan dio programa započet zbog čega će njihova realizacija trajati i u narednom periodu.

"Budžet Općine Novi Grad konstantno je rastao u prethodne četiri godine. U 2012. godine budžet je bio u izvršenju od 22 miliona KM, a prošle godine bio je 35 miliona KM. To je zaista značajan napredak. Ove godine imamo planiran budžet blizu 40 miliona KM i koji je u polugodišnjem izvještajnom periodu bio realizovan u iznosu od 50 posto. To u prijevodu znači da krajem godine očekujemo njegovu punu realizaciju", kazao je Efendić.

Efendić se osvrnuo i na kapitalna ulaganja komparirajući period 2008./12. godina i 2012./16. godina. Kako je kazao iznos kapitalnih ulaganja veći je za 19 miliona KM i to samo iz budžeta Općine Novi Grad.

On je predstavio mnoge projekte koji su u proteklom periodu realizovani, ali i započeti. Tu između ostalih spadaju projekti iz oblasti infrastrukture.

Kako je kazao novi program naslovljen kao "Novi Grad 2020." proizašao je iz programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" koji je predvidio usvajanje Strategije razvoja Općine Novi Grad i koja obuhvata period do 2020. godine.