BiH
0

Semberski poljoprivrednici na protestnoj vožnji

FENA
Poljoprivrednici iz Semberije su u koloni od nekoliko desetina traktora krenuli u protestnu vožnju od Bijeljine prema Rači, zbog niske otkupne cijene pšenice koju su im ponudili mlinari, ali i zbog uvoza pšenice.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Poljoprivrednici traže da institucije Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine BiH zabrane uvoz pšenice u Republiku Srpsku sve dok, kako su naveli, postoji i posljednje zrno na domaćem tržištu.

Osim toga, oni smatraju da je “nedopustiva i ponižavajuća” ponuda semberskih mlinara koji im nude od 26 do 28 feninga po kilogramu suhog zrna hljebnog žita.

Poljoprivrednici traže da otkupna cijena hljebnog žita bude 0,38 KM.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Nemamo namjeru da pravimo blokade, ali ako danas ne uspijemo da sa vlastima RS-a i njenim predstavanicima, koje smo pozvali na ovaj skup, dogovorimo da se zabrani uvoz pšenice i ako se ta odluka ne donese do petka, blokiraćemo sve prelaze", rekao je novinarima Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS za grad Bijeljina.

Očekuje se da bi se do dolaska na Raču u koloni moglo naći oko 150 traktora, jer se koloni, na putu od Bijeljine, u okolnim selima, pridružuju poljoprivrednici sa svojim poljoprivrednim mašinama.

Mirnu protestnu vožnju obezbjeđuje policija RS-a.