BiH
87

Selvedin Šatorović: Znamo da Novalić radi na formiranju novog udruženja poslodavaca i sindikata

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže za Klix.ba kako su netačne informacije da se Vlada FBiH konsultirala sa sindikatima vezano za Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu koji je usvojen na današnjoj sjednici vlade.

Šatorović kaže da su rješenja koje je Vlada FBiH danas predložila još nepovoljnija po radnike u FBiH.

"Cilj, odnosno razlozi, za izmjene i dopune Zakona o radu, su nama nepoznati i nejasni, a premijer ih nikad nije javno izrekao. Ali jasno se nameće da je razlog za takvo nešto nezadovoljstvo Vlade FBiH dogovorom sindikata i Udruženja poslodavaca u FBiH, posebnu u dijelu o najnižoj plati. Vlada FBiH sada sebi daje moć da ona utvrđuje najnižu platu pri čemu dogovorenih 406 KM očigledno vidi kao previše za radnike i vjerovatno planira srozati prava radnika", kaže Šatorović.

Prema prijedlozima izmjena Zakona o radu, koji je usvojen prije četiri mjeseca, Vlada FBiH će biti jedna od strana potpisnica Općeg kolektivnog ugovora. Pri svemu tome, Zakon o radu se stavlja iznad Općeg kolektivnog ugovora.

"To je lutanje Vlade FBiH. Mi smo ih dva mjeseca molili da oni budu strana u dogovaranju Općeg kolektivnog ugovora što su oni uporno odbijali vjerujući da dogovora SSS BiH i Udruženja poslodavaca nikada neće biti. Tek pošto smo ih našim dogovorom neugodno iznenadili oni su se sjetili da budu jedna od strana u cijelom procesu. Jasno je jedno: Novalić nije zadovoljan umanjenim pravima radnika i želi njihovo dodatno srozavanje", pojašnjava Šatorović.

Jedno od predloženih rješenja je i smanjivanje minimalnog broja članstva u sindikatima i udruženjima poslodavaca da bi ona dobila status reprezentativnosti. Ovo otvara mogućnost da se dovede u pitanje pozicija SSS BiH i Udruženja poslodavaca FBiH.

"Mi već imamo informacije da Novalić intenzivno radi na formiranju novog udruženja poslodavaca i nekog novog sindikata koji će isključivo raditi u njegovom interesu. To je proces koji je opće poznat u svijetu jer su vlasti uvijek kreirale takve sindikate i udruženja", kaže Šatorović uz prijedlog Vladi FBiH da sama donese zakon i sama sa sobom potpiše Opći kolektivni ugovor.

U SSS BiH nisu dobili Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu a organi SSS BiH tek će naknadno donijeti odluku kako će reagirati na najavljene izmjene.

Za sutra je zakazana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća ali nije jasno ko su sada socijalni partneri FBiH jer je ukinuta reprezentativnost Udruženja poslodavaca FBiH.

"Na toj sutrašnjoj sjednici ćemo tražiti odgovore na sva pitanja. Prema međunarodnim konvencijama vlada je ta koja pospješuje socijalni dijalog. Prilikom usvajanja Zakona o radu izbačen je sindikat iz socijalnog dijaloga, a Udruženje poslodavaca je izbačeno iz procesa dogovaranja Općeg kolektivnog ugovora. Čini se da je najbolje da Vlada FBiH sama sa sobom potpiše sve akte i ugovore te time prekine farsu o navodnom socijalnom dijalogu", kaže Šatorović.