BiH
5

Sejdić: Ako se ne mogu dogovoriti u vezi sa presudom, neka rade na socijalnim pitanjima

Piše: I.P.
Dervo Sejdić i Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dervo Sejdić i Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici Velike Britanije i Njemačke su bh. vlastima u srijedu ponudili prijedloge koji bi trebali ubrzati proces reformi na putu ka EU. Kako bi se pristupilo njihovom planu bit će potrebno implementaciju presude Sejdić-Finci na određeno vrijeme staviti po strani.

Dervo Sejdić, jedan od apelanata u predmetu Sejdić-Finici, složio se da su trenutno najvažnija pitanja upravo ona za čije se brzo rješenje zalažu predstavnici dviju evropskih zemalja.

"U ovom momentu su zaista prioritet zapošljavanje i socijalna pitanja, ekonomski razvoj i borba protiv korupcije. Ono što sam ja razumio iz njihovih nastupa i izjava jeste da presuda neće biti gurnuta ustranu ili odgođena za bolja vremena. Paralelno će se voditi razgovori o implementaciji presude, ali bio bih sretan da naši lideri na socijalnom i ekonomskom planu nađu zajednički konsenzus i da povedu ovu zemlju ka napretku – da se otvore radna mjesta i osigura prostor za ulaganja i investicije", rekao je Sejdić za Klix.ba, a dodao je da nije optimista kada je riječ o skorijoj implementaciji presude, čak i ako se njoj pristupi već sutra.

"Moram istaći da na tom polju nema konsenzusa lidera i zbog toga neka barem rade na socio-ekonomskoj komponenti kad se o presudi ne mogu dogovoriti. Poznat je stav HDZ-a BiH, oni žele treću izbornu jedinicu, a onda Bošnjaci uz veliki oprez ne prihvataju taj prijedlog jer bi vodio ka stvaranju trećeg entiteta. Srpska politika je jak vjetar u leđa HDZ-u i njima je sasvim svejedno kako će u Federaciji biti riješen taj problem. Zato ne vidim skori dogovor na relaciji implementacije presude", zaključio je Sejdić.

Podsjećamo, ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke Philip Hammond i Frank-Walter Steinmeier ponudili su bh. političarima prijedloge koji bi trebali dovesti do bržeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.