Mrlja na čovječanstvu
43

Šef UNRWA-e bijesan nakon što je Izrael blokirao ulazak konvoja sa hranom na sjever Gaze

F. H.
Šef UNRWA-e Philippe Lazzarini objavio je u nedjelju tvit u kojem izražava ogorčenje zbog nedavne odluke Izraela da blokira ulazak konvoja hrane u sjevernu Gazu.

"UNRWA glavni spas za palestinske izbjeglice, uskraćen je za pružanje pomoći za spašavanje života sjevernoj Gazi. Uprkos tragediji koja se odvijala pod našim nadzorom, izraelske vlasti su obavijestile UN da više neće odobravati bilo kakve UNRWA konvoj2 hrane na sjever. Ovo je nečuveno i čini namjernim ometanje pomoći za spašavanje života tokom gladi koju je stvorio čovjek".

On je napisao da ograničenja moraju biti ukinuta i podsjetio da je UNRWA najveća organizacija sa najvećim pristupom raseljenim zajednicama u Gazi.

"Sprečavanjem UNRWA-e da ispuni svoj mandat u Gazi, sat će brže otkucavati prema gladi i još mnogo njih će umrijeti od gladi, dehidracije + nedostatka skloništa To se ne smije dogoditi, samo bi uprljalo našu kolektivnu ljudskost", napisao je Lazzarini.

Tokom posjete graničnom prijelazu Rafah, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je kazao da vidi dugačku kolonu kamiona čiji je ulazak blokirao Izrael.

Posljednje procjene Ministarstva zdravlja u Gazi pokazuju da je broj poginulih porastao na 32.226, dok je broj povrijeđenih porastao na 74.518.