Sarajevo
0

Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Sarajevo-x.com
Prijateljska austrijska organizacija Tierhilfe Sueden Austria, u saradnji sa Kantonalnim javnim preduzećem “Veterinarska stanica Sarajevo” i Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo treću godinu zaredom organizuje u Sarajevu u sklopu Projekta kastracije i sterilizacije pasa sedmicu besplatne kastracije i sterilizacije pasa u Sarajevu od 21 do 26 septembra 2009.

Projekat predstavlja nastavak saradnje na rješavanju problema napuštenih pasa lutalica u Sarajevu. Memorandum o razumijevanju o provedbi Projekta kastracije i sterilizacije pasa u Sarajevu, zaključen je 28.05.2009.

Prijatelji životinja u BiH kao lokalni partnerski NGO će u subotu 08.08.2009. u periodu od 10 do 22 sati, na platou ispred Sarajevske Katedrale, Trg fra Grge Martića, postaviti jedan u nizu informativnih štandova, koji imaju za cilj promociju projekta besplatnih sterilizacija i kastracija, podjelu edukativnih materijala, te su prilika da se šira javnost informiše o projektu, stvarnim uzrocima problema napuštenih životinja, humanim metodama njegovog rješavanja, neophodnosti kontrole populacije kućnih životinja, napuštenih životinja, promoviše odgovorno vlasništvo, a u cilju prevencije stvaranja nove generacije napuštenih životinja.

Biće to prilika da se građani pozovu da se odazovu projektu i doprinesu smanjenju broja neželjenih životinja, spasu one osuđena na lutanje, patnju i nasilnu smrt.

Svaki dan od 21. do 25. septembra 2009, od 8 do 18, a 26. septembra od 8 do 12 sati u Veterinarskoj stanici na Stupu, Ulica Nikole Šopa 41 vršiće se kastracije i sterilizacije.

Projektom su obuhvaćeni svi psi, kako psi u vlasništvu, tako i psi na lancu, te napušteni psi lutalice.

Svaki građanin može dovesti psa na sterilizaciju i kastraciju, bilo da se radi o psu u vlasništvu, psu na lancu, ili napuštenom psu koji nije ni u čijem vlasništvu. Građanin koji je doveo psa na kastraciju i sterilizaciju u obavezi je da istog vrati nakon završene operacije.

Građani se pozivaju da rezervišu termin dolaska unaprijed na broj telefona dežurne linije pri Veterinarskoj stanici na Stupu 033/470-240 kako bi se raspoloživi termini iskoristili najefikasnije.

Svi psi obuhvaćeni projektom biće očišćeni od stomačnih i vanjskih parazita.

Napušteni psi lutalice biće dodatno markirani žutom oznakom na uhu koja na sebi ima broj i koja je znak da je pas koji je nosi obuhvaćen projektom, te ne smije biti uhvaćen ili ubijen. Predviđeno je da napušteni psi lutalice budu nakon oporavka vraćeni i pušteni na lokaciju sa koje su i dovedeni u skladu sa preporukama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, od strane osobe koja ih je dovela na operaciju.

Prijatelji životinja u BiH pozivaju sve vlasnike pasa, građane koji hrane i brinu se o nekom napuštenom psu, i sve ostale da iste dovedu na besplatnu sterilizaciju od 21. do 26. septembra i da već sada rezervišu termin.