BiH
0

Sedam godina od smrti Alije Izetbegovića

Sarajevo-x.com
Alija Izetbegović
Alija Izetbegović
Danas se navršilo sedam godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića.

Povodom godišnjice smrti, danas je predviđena posjeta šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, polaganje cvijeća i učenje Fatihe rahmetli Aliji Izetbegoviću i svim šehidima te odavanje počasti svim borcima koji su dali život za odbranu Bosne i Hercegovine.

U Muzeju "Alija Izetbegović" bit će prezentirani eksponati bitni za promoviranje i čuvanje istine o BiH i njenom prvom predsjedniku, a u Begovoj džamiji bit će proučena hatma dova.

Sinoć je, u povodu godišnjice smrti, u organizaciji JU Muzej "Alija Izetbegović", u Domu Oružanih snaga u Sarajevu održana akademija.

Prisustvovale su kćerke rahmetli Izetbegovića, Lejla Akšamija i Sabina Berberović, kao i brojni članovi njegove porodice, akademici, predstavnici obrazovnih institucija, vlasti, visoki dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA) koju je utemeljio Alija Izetbegović, te brojne ugledne ličnosti i studenti...

Alija Izetbegović je nakon prvih višepartijskih izbora u Bosni i Hercegovini 1990. godine izabran za predsjednika Republike Bosne i Hercegovine kao predstavnik Stranke demokratske akcije iz redova bošnjačkog naroda, a u Predsjedništvu je ostao do 2000. godine. Kao predsjednik Bosne i Hercegovine proglasio je, nakon referenduma o nezavisnosti 1992. godine, nezavisnost i otcjepljenje od Jugoslavije.

Izetbegović je rođen 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. u Sarajevu, u 78. godini.