BiH
0

Sedam američkih država zabranilo homoseksualne brakove

FENA
Sedam država SAD-a, od Virdžinije do Viskonsina, glasalo je da se izmjenom državnog ustava zabrane homoseksualni brakovi, ali su birači u Arizoni odbacili sličnu mjeru.

Stanovnici te jugozapadne države, koji su na glasačkom listiću imali 19 pitanja, prihvatili su prijedloge da engleski postane zvanični jezik i da se onemogući pružanje državnih usluga ilegalnim imigrantima.

Oni međutim nisu prihvatili prijedlog da se na svakim općim izborima jednom nasumice izvučenom biraču dodijeli nagrada od milion dolara.

Birači u Južnoj Dakoti odbacili su prijedlog da se zabrani abortus, i mjeru koja bi sucima oduzela imunitet, odnosno omogućila ljudima da ih tuže zbog presuda koje su donijeli.

Šest država usvojilo je prijedlog da se poveća minimalna cijena rada, a Mičigen je odbacio prijedlog da se državni univerziteti prilikom upisa studenata rukovode njihovom rasnom pripadnošću, prenosi VoA.

Kalifornija je zabranila seksualnim prijestupnicima da žive na 600 metara i bliže od škola ili parkova. Ta mjera je poznata kao Jessicin zakon, nazvan po devetogodišnjoj Jessici Lunford, koja je prošle godine oteta i ubijena na Floridi. Otac ubijene djevojčice rekao je TV mreži NBC da su ga tuga i bol naveli da pomogne drugoj djeci.

"Ne možete samo da sjedite i kukate za nečim što ne možete promijeniti. Morate uzvratiti", rekao je Lunford.

Stanovnici Kalifornije također su odobrili mjere za obnovu državnih puteva i brana, prije svega nasipa duž rijeke Sacramento. Odbacili su međutim prijedlog da se napravi fond od četiri milijarde dolara kojim bi se promovirali izvori alternativne energije. Taj prijedlog bi također doveo do novih poreza za proizvođače nafte.

Ohajo i Arizona usvojili su zabranu pušenja na javnim mjestima, Arizona i Južna Dakota povećale porez na duhan, ali birači u Mizuriju i Kaliforniji nisu pristali na povećanje poreza na cigarete.

Nevada i Kolorado odbacili su prijedlog da se legalizira posjedovanje manjih količina marihuane, a čak devet država usvojilo je mjere kojima se vladi zabranjuje da oduzima građanima njihovo zemljište kako bi privatni investitori gradili na njemu.

Birači u Mizuriju odobrili su istraživanja u kojima se koriste embrionalne matične ćelije, mjeru koju je podržao poznati holivudski glumac Michael J. Fox. Fox pati od Parkinsonove bolesti i, kako kaže, to eksperimentalno istraživanje pruža nadu ljudima kao što je on.