BiH
0

SDUBiH: Prolongirati razgovore o novom Ustavu BiH

FENA
Ukupna konstelacija odnosa u regiji i nacionalne tenzije uzrokovane rješavanjem pitanja Kosova nisu dobar ambijent za donošenje novog ustava BiH, zbog čega ovo pitanje treba rješavati tek s dobivanjem statusa kandidata za članstvo u EU i jasnim uvjetima EU za usaglašavanje ustavnopravnog sistema sa standardima EU.

Ovo je stav Socijaldemokratske unije BiH (SDUBiH) povodom najavljenih novih razgovora lidera vladajućih političkih stranaka o ustavnim promjenama u BiH.

Ova stranka je mišljenja da razgovore o promjeni ustava treba prolongirati, te da je BiH potreban novi ustav koji će osigurati svu neophodnu funkcionalnost državnih struktura BiH za njeno punopravno članstvo u EU.

Razgovori o novom ustavu BiH, kako navodi SDU, ne smiju biti pitanje lidera šest vladajućih političkih stranaka, već njih treba voditi u institucijama države - parlamentu BiH, Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH.

Ova stranka ocjenjuje da stavovi srpskih i hrvatskih stranaka vezanih za nova ustavna rješenja ukazuju na dominiranje teritorijalnih rješenja i podjela, a ne suštinskih pitanja usaglašavanja ustavnopravnog sistema BiH s međunarodnim konvencijama i evropskim standardima.

"Početni stavovi ovih stranaka u startu sadrže ultimativne zahtjeve koji ne obećavaju dijalog i demokratsku raspravu, nego više podsjećaju na razgovore o mapama iz perioda rata i pokušaja provođenja planova Tuđman-Milošević za podjelu BiH", navodi se u saopćenju SDU BiH.