Kolegij GV bez dogovora
49

SDU ne odustaje od Kljuića, Naša stranka želi novog kandidata

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na današnjem sastanku Kolegija Gradskog vijeća Grada Sarajeva predstavnici klubova političkih stranaka vijećnika nisu uspjeli postići dogovor o načinu sutrašnejg izbora gradonačelnika. Blok kojeg čine SDA, SDU, Naša stranka i BOSS odbija da gradonačelnik bude izabran žrijebom, dok blok SDP-SBB smatra da je to jedina ispravna opcija.

Kolegij će imati još jednu priliku na sastanku koji će biti održan ujutro u 9 sati, sat vremena prije nastavka konstituirajuće sjednice GV na kojoj bi trebao biti izabran gradonačelnik.

"Političke partije će pokušati večeras usuglasiti jednog kandidata koji će osvojiti natpolovičnu većinu. Da li će podržati jednog od dva predložena ili će predložiti novog, bitno je da sutra završimo priču oko gradonačelnika. SDP i SBB ostaju pri svom stavu da sjednicu treba nastaviti tamo gdje je stala i da se gradonačelnik izvlači iz šešira ili kuglica. Moj stav je da treba imati natpolovičnu većinu, jer sutra bi mogli doći u situaciju da imamo nove kandidate i da dvojica imaju po jedan glas, a da ostali ostanu suzdržani, pa da na osnovu jednog glasa izvlačimo gradonačelnika iz šešira", rekao je Sabahudin Delalić, predsjedavajući GV Grada Sarajeva.

No, dogovor stranaka na večerašnjem sastanku je upitan s obzirom na to da Naša stranka neće podržati Stjepana Kljuića, a SDU ne odustaje od njegove kandidature.

"Mi nećemo ići s novim imenom. Povukli smo kandidaturu gospodina Fincija jer nema potrebe da jednog ozbiljnog čovjeka izlažemo situaciji da dobije tri glasa ZA. Nećemo podržati ni jednog od dva kandidata iz prošlog kruga i predložili smo partijama da se dogovore i izbace treće ime koje bi bilo općeprihvatljivo s jednim programom a koje bi i mi podržali", rekao je Vibor Handžić iz Naše stranke.

Vijećnik SDU-a Miro Lazović kaže da, ukoliko ne bude postignut dogovor na večerašnjem sastanaku, "izvjesnije je da će biti prolongiran izbor gradonačelnika a ne da će se upustiti u igru izvlačenja gradonačelnika iz šešira" protiv čega je većina članova Kolegija.

"SDU nije spreman predložiti novog kandidata jer smatramo da je Stjepan Kljuić prošao svu verifikaciju kod građana, bio je na izbornim listama, njegovo ime smo istakli prije devet mjeseci i dobili podršku svih klubova i nema logike da odustanemo od Kljuića", rekao je Lazović dodavši kako vijećnici SDU neće podržati niti jedno druge ime jer imaju svog kandidata.

Sastanak političkih stranaka SDA, SDU, Naša stranka i BOSS bit će održan večeras u 19 sati. Nastavak konstituirajuće sjednice za izbor gradonačelnika Grada Sarajeva zakazan je za sutra u 10 sati.