BiH
0

SDU: HDZ 1990 čini grešku kada priziva formiranje trećeg entiteta

FENA
Socijaldemokratska unija BiH (SDU BiH) smatra kako rukovodstvo HDZ-a 1990 čini grešku kada priziva formiranje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju za javnost koje je uime rukovodstva SDU BiH uputio potpredsjednik ove stranke Miro Lazović navodi se, da nakon što je lider HDZ-1990 dr.Božo Ljubić postavio tezu da se budućnost BiH, a time i hrvatskog naroda ne može graditi na sadašnja dva entiteta, rukovodstvo HDZ-1990 čini grešku kada priziva formiranje trećeg entiteta.

"To nije ništa drugo do odbačeni i poraženi dogovor Miloševića i Tuđmana koji su zločinima, genocidom i 'humanim preseljenjem' nastojali uništiti BiH", navodi se u saopćenju i dodaje kako su zbog takve politike stradali svi narodi u BiH.

"Stoga, rukovodstvo HDZ-1990, umjesto što javnim čestitanjem na petnaestogodišnjici utemeljenja Herceg-Bosne i zahtjeva za trećim entitetom pokušava oživjeti duh Bobanove Herceg-Bosne, neka baci pogled na Hašku sudnicu u kojoj se sudi čelnicima te Tuđmanove i Bobanove Herceg-Bosne", navode iz SDU BiH.