Kandidat Ognjen Tadić
0

SDS, PDP i radikali potpisali sporazum o koaliciji

SRNA
Ognjen Tadić
Ognjen Tadić
Predsjednik Srpske demokratske stranke /SDS/ Mladen Bosić, Partije demokratskog progresa /PDP/ Mladen Ivanić i Srpske radikalne stranke /SRS/ Republike Srpske /RS/ Milanko Mihajlica potpisali su Sporazum o koaliciji za opšte izbore za funkcije predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Kandidat ove koalicije za predsjednika RS je Ognjen Tadić iz SDS-a, dok će PDP dati kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Bosić je novinarima nakon potpisivanja rekao da je Sporazum otvoren i za druge stranke koje žele da podrže zajedničke kandidate koji se direktno biraju na opštim izborima i uzmu ravnopravno učešće u koaliciji pod nazivom "Zajedno za RS", ali da u toj koaliciji nema mjesta za one stranke koje se zalažu za prekomponovanje BiH i RS.

On je istakao da je to politički sporazum koji definiše osnovne postavke buduće vlasti i postizborne koalicije i koji sadrži već poznate stavove tih stranaka o pitanjima kao što su ustavne promjene, direktno izjašavanje građana ili pristupanje NATO.

Bosić ocijenio je da je riječ o koaliciji koja treba da donese bolju budućnost RS, te koaliciji sastavljenoj od stranaka koje se zalažu za dejtonske ingerencije RS.

On je dodao da su i druge stranke, prvenstveno opozicione i one koje se smatraju opozicionim, obavještene o tekstu danas potpisanog Sporazuma.

Ivanić je naveo da će PDP dati svog kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, te da će o kandidatu odluku donijeti stranački Glavni odbor polovinom aprila.
Prema njegovim rječima, sporazum daje dosta prostora koaliciji da može funkcionisati i njime se partije potpisnice obavezuju da će zajednički raditi na nekoliko krupnih političkih i ekonomskih pitanja.

Ivanić je istakao da je za oblast ekonomije zajednički konstatovano, kako je naveo, potreba činjenja svega mogućeg s ciljem povećanja zaposlenosti u Srpskoj, te podrška poljoprivredi i provođenju reformi u sektoru zdravstva i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Mihajlica je odbacio navode SNSD da je ova koalicija napravljena samo radi preuzimanja vlasti, istakavši namjeru i odlučnost potpisnica sporazuma da nakon oktobarskih izbora obezbjede dovoljan broj poslanika za formiranje parlamentarne većine, kako bi oformili Vladu RS i Savjet ministara BiH.