BiH
1

SDP: Rušenje spomenika NOB-a u Širokom Brijegu je znak da fašizam nije poražen

Klix.ba
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) je najoštrije osudila rušenje spomenika antifašistima u Širokom Brijegu.

"Rušenjem ovog spomenika zapravo je podignut spomenik ljudskoj gluposti i još jednom potvrđeno da fašizam na ovim prostorima nije poražen. Nažalost, on živi u glavama onih koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da je BiH država nastala na tekovinama borbe protiv fašizma i to ne samo u toku NOB-a već i proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Iz SDP-a su još jednom pozvali sve antifašiste u BiH da se odupru nasilnom i rušilačkom nastojanju da se prekraja povijest naše zemlje.

"Ovaj čin u Širokom Brijegu je neprihvatljiv sa aspekta evropskih vrijednosti kojima stremimo i stoga očekujemo da se predstavnici vlasti u ovom gradu, kao i od stranaka iz kojih dolaze, jasno odrede prema ovom vandalskom aktu koji se ničim ne može opravdati.

Ovo je još jedan dokaz potrebe da se u BiH donese zakon kojim će se zabraniti djelovanje svih fašističkih organizacija i veličanje takvih ideologija koje nažalost još uvijek imaju svoje simpatizere u raznim državnim institucijama", saopćeno je iz SDP-a.