BiH
58

SDP-ova ekonomska strategija predviđa otvaranja 100.000 radnih mjesta

FENA
Na sedmoj sjednici Vijeća za ekonomski razvoj Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) danas u Sarajevu predstavljen je Nacrt strategije ekonomskog oporavka BiH za period 2014.-2020. godina.

Uvodničar sjednice, ekonomski stručnjak prof. dr. Anto Domazet istakao je da su na ovom nacrtu radili vrhunski ekonomski eksperti te da je ovaj dokument, mada ambiciozan, ipak provodiv.

Dodao je da je Nacrt jedan od dokumenata koji SDP priprema za naredne izbore i strategija koja će dati novo viđenje mogućnosti ekonomskog razvoja kao i strategije provođenja promjena koje su potrebne za ubrzanje ekonomskog razvoja.

"Osnovni cilj strategije je rast bruto domaćeg proizvoda tako da u naredne tri godine budu dostignute stope koje su bile prije krize, dakle, pet do šest posto rasta. Poseban cilj je zapošljavanje. Naime, predviđeno je otvaranje novih 100.000 radnih mjesta do 2020.", kazao je Domazet.

Nacrt predviđa i povećanje stepena aktivnosti stanovništva. Posebne ciljne grupe su mladi, žene i socijalno ranjive kategorije.

"Da bi ovakav koncept rasta bio ostvaren, predviđena je strategija reindustrijalizacije u kojoj bi prerađivačka proizvodnja trebala poprimiti značaj najvažnijeg sektora jer bi ona bila osnova za izvoznu ekspanziju privrede", pojasnio je Domazet.

Izvoz bi, u ovom slučaju, bio pokretač ekonomskog razvoja. Domazet objašnjava da je potrebno jačati domaću proizvodnju, a koja bi bila konkurentna na međunarodnom tržištu.

"Reindustrijalizacija predviđa i posebnu orjentaciju na investicije i to one u proizvodnju i podizanje tehnološke osnovice. Također, govorimo o investicijama koje će u velikoj mjeri biti temeljene na prilivu stranih direktnih ulaganja s obzirom na to da se preko njih ostvaruje i tehnološki napredak, uvezivanje u marketinške mreže velikih, transnacionalnih kompanija i to je ono što bi bilo izuzetno važno", naglasio je Domazet.

Reindustrijalizacija će, nastavlja Domazet, velikim dijelom biti temeljena na razvoj malih i srednjih preduzeća jer je to posebno područje na kome je ova strategija temeljena.

"Mala i srednja preduzeća bi trebala da budu osnovni nosilac zaposlenosti i očekuje se da bi podrškom njihovom radu morala biti stvorena ojačana industrijska baza, odnosno, da mala preduzeća razvojem i rastom poprimaju obilježja srednjih preduzeća, a ona pak razmjere industrijski konkurentnih preduzeća", objasnio je.

Nacrt strategije trenutno prolazi raspravu unutar partijskih tijela i organizacija SDP-a.

Očekuje se da će u narednih šest mjeseci Nacrt biti dodatno obogaćen i oblikovan te će poslužiti kao podloga za građenje ekonomskog dijela izbornog programa SDP-a BiH.

SDP