Prva sjednica GV-a nakon 1. marta
0

SDP osluškuje kako 'diše' druga strana, SDU podržava Fincija kao dogradonačelnika

Piše: E. Gorinjac
Gradsko vijeće Sarajeva (Foto: Arhiv)
Gradsko vijeće Sarajeva (Foto: Arhiv)
Centralna izborna komisija BiH je 21. februara na sjednici dodijelila mandate za Gradsko vijeće (GV) Sarajeva, nakon čega bi trebala uslijediti konstituirajuća sjednica i izbor rukovodstva GV-a te gradonačelnika Sarajeva.

Vrijeme za konstituirajuću sjednicu je 15 dana od dana dodjele mandata, a ona će vjerovatno biti održana nakon Dana nezavisnosti. Pravo da predlože kandidata za poziciju gradonačelnika imaju sve stranke, s tim da su za sada poznata dva imena, a to su Jakob Finci i Stjepan Kljuić. U SDP-u je za Klix.ba potvrđeno da će i oni najvjerovatnije imati svog kandidata, a to je Bogić Bogićević. Da bi neki od kandidata dobio podršku potrebno je da za njega glasa 15 od 28 vijećnika.

Ko će podržati Fincija?

U oba bloka, onom koji predvodi SDP i onom koji predvodi SDA, ističu da još uvijek pregovaraju sa svima kako bi dobili podršku za svoje kanditate, dok u Našoj stranci i dalje tvrde kako neće odustati od Fincija.

"Mi ostajemo pri svom prijedlogu za gradonačelnika. Ponavljam da se radi o nestranačkom kandidatu. Smatramo da je bolji izbor za ovaj grad i nadamo se da će i druge stranke prepoznati simbolički i profesionalni kapacitet Fincija, a grad će dobiti gradonačelnika kakvog zaslužuje", kaže Gratz.

Predsjednik Naše stranke kaže da oni za sada nemaju obećanje nijedne stranke da će podržati Fincija.

"Nemamo informaciju o tome da će neko podržati bilo koga od kandidata, ali očekujemo da ćemo za Fincija dobiti podršku svih stranaka u GV-u. I dalje vodimo pregovore i mislim da će se ta stvar riješiti dogovorom i konsenzusom", dodao je Gratz.

Emir Zlatar, član Predsjedništva i predsjednik KO SDU, za naš portal je kazao da za izbor Kljuića imaju podršku SDA, SBiH i BOSS-a te da razgovaraju sa SBB-om.

U SDU ponavljaju kako su, u odnosu na sve druge stranke, jedini prije izbora izašli u javnost s imenom kandidata za gradonačelnika te očekuju da će ga i Naša stranka podržati.

"Jedino je naš kandidat prošao verifikaciju u narodu. Bio je na izborima, ostali nisu, to su sve kalkulacije da se na politički način dođe do gradonačelnika. Mi smo se ponijeli pošteno prema građanima, Kljuić je ušao u Općinsko vijeće, ušao u GV... Za Fincija smo rekli da bi nam bilo drago da bude dogradonačelnik. Zaista nemamo primjedbe na njegovo ime i prezime. Međutim, nama je neprihvatljiva praksa da se vjerski lideri biraju za gradonačelnika, jer je Finci predstavnik Jevrejske zajednice. Isto tako, ne bismo mogli prihvatiti da neko, primjera radi, delegira Mustafu Cerića, kardinala Puljića, vladiku Grigorija..., ne vidim da bi to i Naša stranka podržala", kazao je Zlatar.

Kada je u pitanju izbor čelnih ljudi GV-a, ona većina koja izabere gradonačelnika izabrat će i čelne ljude gradskog parlamenta.

Igor Mišković, sekretar Kantonalnog odbora SDP-a, za Klix.ba je kazao da Bogičevića ne žele izlagati cijeloj situaciji, jer moraju vidjeti kako diše druga strana.

"Još ništa nije finalizirano, vode se razgovori, ali s obzirom na veličinu kakvu on predstavlja kao čovjek, želimo doći u čistu situaciju", kazao je Mišković.

Spisak vijećnika koji su ušli u Gradsko vijeće:

Iz Starog Grada: Suljo Agić (SDA), Gradimir Gojer (Stranka za BiH), Tatjana Ljujić-Mijatović (SDP), Vibor Handžić (Naša Stranka), Vedran Dodik (Nezavisna lista za moj grad), Alija Hodžić (SBB) i Avdo Hodžić (SDP).

Iz Novog Grada: Enes Huseinović (SBB), Hasan Hodžić (SDP), Haris Pleho (BOSS), Sabahudin Delalić (SDA), Omer Pajević (SDA), Drago Jurić (SDU) i Boris Riderle (SDA).

Iz Općine Centar: Stjepan Kljuić (SDU), Edina Latif (SBB), Velija Katica (SDA), Suvad Kerla (SBiH), Amel Mekić (SDP), Miro Lazović (SDU) i Novka Agić (SDP).

Iz Novog Sarajeva: Arijana Talović (SDP), Miroslav Živanović (SDP), Igor Gavrić (SBB), Jusuf Lošić (SDA), Robert Pleše (Naša stranka), Sanja Lazar (Naša stranka) i Nebojša Simić (SDP).