BiH
256

SDP o hapšenju Damira Hadžića: Podržavamo nezavisan i zakonit rad pravosuđa

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom hapšenja bivših ministara, koji je imenovala Socijaldemokratska partija BiH, iz ove stranke jasno i nedvosmisleno ističu podršku nezavisnom i zakonitom radu svih pravosudnih institucija u BiH.

Borba protiv kriminala i korupcije u BiH uvijek je bila vrhunski prioritet SDP-a i takvu politiku ćemo nastaviti voditi i u budućnosti, smatraju u SDP-u.

"Svako treba odgovarati za svoje postupke, bez obzira o kome se radi, i na kojoj poziciji se nalazi. Cilj SDP BiH je stvaranje društva u kojem će svi pred zakonom biti jednaki, jer danas to nije slučaj", kaže se u saopćenju.

Očekuju od pravosuđa da vodi zakonit postupak zasnovan na dokazima i činjenicama gdje bilo čija stranačka pripadnost neće imati nikakvu ulogu. Na takve zlouptrebe, ukoliko ih bude, reagirat će jednako tako jasno i oštro.

"Ovim putem pozivamo nadležna tužilaštva u BiH da konačno počnu procesuirati desetine krivičnih prijava koje je podnio SDP i predstavnici SDP-a u različitim institucijama u proteklih deset i više godina. Šteta koju je država pretrpjela u ovim predmetima mjeri se u milijardama konvertibilnih maraka. Od Vlade FBiH još jednom tražimo da prekinu sa dvogodišnjom opstrukcijom provođenja Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH. Ukoliko to ne urade, Vlada SDA-SBB-HDZ jasno će se svrstati u saučesnike stotina kriminalaca kojima se neprovođenjem ovog zakona pruža zaštita", kaže se na kraju saopćenja.