BiH
2

SDP: Imenovanje čelnika javnih preduzeća obavljeno je na nezakonit način

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Odluka o razriješenju i imenovanju predsjednika i članova skupština kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, usvojena prostom većinom na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, donesena je na nezakonit način, stav je SDP-a BiH.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, nije poštovana propisana zakonska procedura prilikom kandidiranja, predlaganja i konačnog odabira kandidata, već je ona rezultat međustranačkih ucjena i rješavanja unutarnjih nesuglasica između stranaka koje trenutno čine labavu i nefunkcionalnu skupštinsku većinu u Sarajevskom kantonu.

Iz ove stranke ističu da je ovo ujedno i osnovni i jedini razlog što zastupnici SDP-a u kantonalnoj Skupštini nisu podržali predmetnu odluku.

"Klub SDP-a negira sve insinuacije da izostavljanjem svoje podrške i insistiranjem na dosljednoj primjeni propisa namjerno dovodi u pitanje funkcioniranje javnih komunalnih preduzeća i odlučno odbacuje svako prebacivanje odgovornosti na opoziciju zbog katastrofalnog stanja u ovim subjektima", navedeno je u saopćenju.

SDPBiH pojašnjava da je, ako se zna da je do sada bilo primjera da su u skupštinama javnih preduzeća vršioci dužnosti bili po dvije i više godina, a da su ta preduzeća funkcionirala, hitnost današnje sjednice i izglasavanje imenovanja "u paketu" zaista besmisleni i neopravdani.

"Nameće se zaključak da je, i ovom prilikom, bilo u pitanju samo zadovoljavanje ličnih apetita i međustranačko potkusurivanje, jer detaljnija analiza imena koja su ovom odlukom proizvedena u funkcije, dokazala bi ovu tvrdnju. U tim rabotama SDP nije želio učestvovati", istaknuto je.

Ono što posebno zabrinjava, navedeno je u saopćenju, jeste da "pojedinci iz manjih stranaka, poput Demokratske fronte, zahvaljujući čijim glasovima se skupštinska većina kako-tako održava, postupaju potpuno u neskladu s promoviranim načelima svojih stranaka o demokratičnosti, zakonitosti i jednakopravnosti, čime bezočno varaju građane i glasače koji im eventualno ukazuju povjerenje".

"Očit primjer je demagogija ministra u neopozivoj ostavci Damira Marjanovića i njegove stranačke kolegice, zastupnice Hanke Vajzović, čija su usta puna "legalnosti" i "principijelnosti", a spremno podržavaju i izglasavaju sve nezakonite i nedemokratske odluke kantonalne vlasti, predvođene SDA-om", navedeno je u saopćenju pristiglom iz KO SDP-a BiH Sarajevo.