BiH
7

SDP danas o Komšićevom zahtjevu za napuštanje stranke

SRNA
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Predsjedništvo SDP-a BiH danas bi trebalo da raspravlja o zahtjevu potpredsjednika ove stranke Željka Komšića da bude brisan iz evidencije članstva, rekao je portparol SDP-a Damir Mašić.

On je jučer rekao da u SDP-u BiH nisu očekivali ovakav Komšićev potez, te da su iznenađeni njegovim zahtjevom.

Komšić je, pojašnjavajući razloge napuštanja stranke, naveo da nijedna partija ili lični interesi ne mogu biti bitniji od države, te da je, ako ne dođe do promjene u SDP-u, vrijeme za "neke nove političke procese i političke činjenice u BiH".

Komšić je istakao da je vrijeme da se SDP vrati na ono što je obećavao građanima 2010. godine

„Nadam se da će ovaj moj potez pomoći da vrh SDP-a odustane od rješenja koja diskriminišu ogroman broj građana BiH i da će se vratiti favorizovanju rješenja koja garantuju ista prava svim građanima“, pojasnio je on.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a Željko Komšić zatražio je od predsjednika Opštinske organizacije SDP-a Novo Sarajevo da bude brisan iz evidencije članstva u SDP-u, čime kako je, naveo, prestaje i formalno biti član stranke.

Komšić je na sjednici Predsjedništva SDP-a u petak, 20.jula, tražio da se odustane od sporazuma sa HDZ-om BiH o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci" i ustavnim promjenama u BiH.

Sjednica Predsjedništva SDP-a BiH planirana je za 14.00 sati.