BiH
1.2k

SDP: Četnička okupljanja po BiH moraju se zaustaviti, a njihovi akteri kazniti

FENA
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a
Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje paradiranje Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, kao i napad njegovih pripadnika na novinarske ekipe N1 i Federalne televizije.

"Svako normalan i ko želi dobro ovoj državi mora osuditi okupljanja ovakvih zločinačkih organizacija. Dešavanja četnika i napad na novinare u Višegradu su još jedan dokaz da fašizam na ovim prostorima živi i da nije pobijeđen", saopćeno je iz SDP-a.

Krajnje je vrijeme, stav je SDP-a, da nadležne institucije BiH reagiraju i kazne sudionike ovakvih dešavanja, jer se radi o direktnom kršenju zakona i pokušaju izazivanja većih problema u BiH.

U cilju zaštite medijskih sloboda, novinarske profesije i zagarantiranih osnovnih ljudskih prava, SDP BiH poziva sve istražne i organe gonjenja da što prije otkriju počinioce krivičnog djela napada na novinare.

"Ovo pokazuje kako je krajnje vrijeme da se na nivou BiH usvoji zakon kojim bi se četničkim udruženjima, zajedno sa svim ostalim koji propagiraju nasilje i veličaju zločine, zabranio rad i bilo kakvo djelovanje na teritoriji BiH", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.