BiH
0

SDP: Bahtić realizirao Dodikove prijetnje

Sarajevo-x.com
SDP BiH najoštrije osuđuje divljački napad Sadika Bahtića, državnog poslanika i jednog od čelnih ljudi SBiH, na novinara FTV, Avdu Avdića, u prostorijama Kantonalnog vijeća Stranke za BiH u Bihaću, saopšteno je iz ove stranke.

"Tražimo da se u vezi ovog napada očituje čitava BiH javnost i stane u zaštitu novinarske profesije koja je stub demokratskog života. Ukoliko se jasno ne stavi do znanja svima koji pokušavaju zavesti medijski mrak u BiH da je ovo neprihvatljivo, nemamo prava da se bunimo ukoliko se jedan dan desi da svaki glas protiv ove vlasti bude ovako ušutkan", navodi se u saopštenju.

"Očigledno je da Stranka za BiH, po uzoru na svoje partnere u vlasti, SNSD, želi potpunu medijsku blokadu i kontrolu nad svim demokratskim mehanizmima nadzora ove vlasti. Ovaj napad je samo nastavak odnosa vladajuće koalicije prema novinarima koji je do sada nekoliko puta jasno predočen javnosti. Prijetnje Dodikove vlasti banjalučkom novinaru Slobodanu Vaskoviću i napad na Sanjina Bećiragića na sjednici Nadzornog odbora EPBiH su ista vrsta divljačkog i neciviliziranog ponašanja koje je Bahtić pokazao", ističu iz SDP-a BiH.

"SDP neće dozvoliti da BiH ostane zemlja u kojoj Ombudsmani prijete novinarima ispaljivanjem metka u čelo zbog njihovog insistiranja na poštivanju ljudskih prava i sloboda. Stoga ćemo tražiti da Parlament BiH najoštrije osudi ovo divljaštvo i skine imunitet Sadiku Bahtiću da bi se Tužilaštvo moglo pozabaviti ovim slučajem a da bi Parlament BiH sačuvao svoj dignitet", zaključuje se.