O grijanju i krivcima
89

SDA Zenica: Niko ne treba da likuje nad amaterizmom Gradske uprave i JP Grijanje

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Na svu aktuelnu situaciju u vezi s grijanjem u Zenici danas je reagovala i zenička opozicija - Stranka demokratske akcije, iz koje su poručili da je ArcelorMittal argumentovano reagovao na sve laži.

U saopćenju za javnost se navodi da su pokušaji gradonačelnika Fuada Kasumovića da umanji odgovornost što se građani Zenice smrzavaju u svojim stanovima, jer nesposobna Gradska uprava i Uprava JP "Grijanje" Zenica nisu osigurali uslove za početak grijne sezone, prerasli u tragikomediju.

"Svi su krivi osim njega, a najmanje se trudi da građanima pojasni šta se uistinu dešava i da, što je najvažnije, riješi problem radi početka sezone grijanja. Prethodnih desetak dana bavio se spašavanjem svoje supruge, direktorice JU 'Dom zdravlja' Zenica, koja se našla u središtu afere 'Kisik', umjesto da učini sve da grijna sezona počne 1. oktobra, u skladu sa zaključkom Gradskog vijeća. Uostalom, i sam je najavljivao da će pustiti grijanje čim dođe do zahlađenja", stoji u nastavku saopćenja SDA Zenica.

Ističu da su na vrijeme tražili održavanje vanredne sjednice Gradskog vijeća, posvećene probemima grijanja, ali da je njihov prijedlog odbijen te da se umjesto o grijanju, održala hitna sjednica o aferi "Kisik", gdje se Kasumović stavio u odbranu supruge.

"Umjesto da rješava probleme, Kasumović ovih dana obilazi seoske mjesne zajednice i uveliko radi predizbornu kampanju za naredne izbore, ciljajući seoske sredine koje uopće nemaju daljinsko grijanje. Valjda će mu na selima likovati zbog mostića i nekoliko desetina metara seoskih puteva, izgrađenih našim novcem, a ne kritikovati što su radijatori hladni u 12.784 stana i poslovna prostora u gradu", dodaju iz SDA Zenica.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Mirza Husetić prije nekoliko dana je tražio reakciju dirketora ArcelorMittala Zenica ili će u suprotnom pozvati građane na proteste ispred kompanije, a iz SDA su kazali da je trebao pitati političkog šefa Kasumovića u kome je problem, odnosno, da je problem u JP Grijanje i Gradskoj upravi.

"Iz ArcelorMittala argumentovano su reagirali na višednevnu hajku koja se vodi protiv ove kompanije, adresirajući krivicu na 'Grijanje', jer nije ispunilo potrebne preduvjete za početak nove grijne sezone. Još u martu ove godine obavijestili su ovo javno preduzeće da mora osigurati napajanje pumpnih postrojenja, zbog čega je u pitanje bio doveden i završetak prošle grijne sezone, a zbog čega ova sezona definitivno ne može ni početi. 'Grijanje' je djelimično otklonilo nedostatke, ali još uvijek ne kako je naložila nadležna Federalna inspekcija, a nije ni potpisalo novi ugovor s ArcelorMittalom", stoji u saopćenju.

Na kraju su još jednom pomenuli i ono što je rečeno iz ArcelorMittala, da bez ugovora nema početka grijne sezone, a kada bude potpisan da zahtijevaju javnu objavu i dostupnost građanima, kako bi u svakom trenutku znali prava i obaveze ArcelorMittala, JP "Grijanje" i Grada Zenica.

"Niko ne treba da likuje nad propustima i amaterizmom Gradske uprave i uprave JP 'Grijanje' Zenica, koji su očigledni, ali se mora tražiti rješenje jer bi građani lako mogli ući u zimu bez grijanja. Najveću odgovornost snosi Gradska uprava na čelu s Fuadom Kasumovićem. Grad je uložio 5 miliona KM u novu toplanu koja, definitivno, ni tri godine od najave, neće započeti rad i isporuku toplotne energije. Građani Zenice imaju brojna pitanja, a valjda odgovore dobiju kada gradonačelnik Kasumović završi svoju predizbornu mini turneju po onim dijelovima Grada koji se ne griju na sistem daljinskog zagrijavanja", zaključili su iz SDA Zenica.