BiH
2

SDA: Zašto premijer FBiH ne zakazuje sjednice Vlade?

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sjedištu Stranke demokratske akcije danas je održana 40. redovna sjednica Predsjedništva stranke na kojoj je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u BiH sa posebnim osvrtom na stanje u Federaciji BiH. U ovoj stranci izrazili su zabrinutost zbog nerada Parlamenta BiH i Vijeća ministara.

Kako je kazao Sulejman Tihić, predsjednik SDA, nerad ovih dviju institucija usporio je put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Međutim, pohvalio je rad Predsjedništva BiH i učešće na bilateralnom sastanku u Beogradu te trilateralnom sastanku u Istanbulu.

"Ovi susreti su na određen način relaksirali i dali podsticaj dobrim odnosima u regiji", kazao je Tihić te izrazio zabrinutost zbog nerada federalnih institucija.

"Mi znamo da je predsjednik FBiH u pritvoru, ali premijer nije. Premijer ne zakazuje sjednice Vlade FBiH, a ima 400 tačaka dnevnog reda koje čekaju razmatranje. Isto tako, Zastupnički dom Parlamenta FBiH ne radi, a i ono što radi na kraju Ustavni sud FBiH poništi", dodao je Tihić te zatražio od Pravobranilaštva BiH da u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH o državnoj imovini izvrši uknjižbu prava vlasništva na 63 lokacije perspektivne vojne imovine.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke razgovarano je i o inicijativi međunarodne zajednice za preuređenje Federacije BiH. U ovoj stranci kažu da ona može biti osnova za raspravu.

"Ima dobrih, ali i preporuka koje ne možemo prihvatiti i na koje imamo primjedbe, pogotovo kad su u pitanju Mostar i teritorijalna organizacija. Smatramo da ovo pitanje trebamo ostaviti kad se bude rješavalo i pitanje Ustava BiH ili pak da se ukinu svi kantoni", dodao je Tihić.

Tihić je kazao da razumije probleme koji su nastali nakon Rješenja Ustavnog suda BiH, kojim je stavljen van snage član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB) BiH, čime su novorođenčad i novi državljani BiH ostali bez matičnog broja.

"To je odgovornost vladajuće većine i Vijeća ministara. Ne možemo ići na neustavno ponašanje i razgradnju onoga što smo teškom mukom stvorili", kazao je Tihić.

On je zatražio ostavke pokretača inicijative o usvajanju zaključaka sa februarske sjednice Federalnog parlamenta, kojima su neke nadležnosti Vlade FBiH prebačene na Parlament, a za koje je Ustavni sud FBiH utvrdio da su neustavni.

"Nijedna vlast ne može izuzimati nadležnosti druge vlasti mimo Ustava. Oni su to uradili. Ne vjerujem da inicijatori imaju dovoljno moralnih kapaciteta da podnesu ostavku, a nema većine koja bi ih smijenila", kazao je Tihić.

Predsjedništvo SDA dalo je saglasnost za imenovanje Bege Gutića na mjesto premijera Vlade Tuzlanskog kantona.