BiH
275

Cijela SDA vjeruje u ubjedljivu pobjedu Bakira Izetbegovića

Piše: E.S.H.
Adil Osmanović, Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Adil Osmanović, Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) vjeruje u ubjedljivu pobjedu kandidata za bošnjačkog člana za Predsjedništvo BiH Bakira Izetbegovića, ali i pobjedu stranke na predstojećim općim izborima u oktobru ove godine.

"Radi se o najozbiljnijem kandidatu od svih predloženih kandidata, osobi koja ima orgomno političko iskustvo i koja je bezbroj puta dokazala da je veliki borac za BiH. On je svoj aktuelni mandat vršio više nego uspješno. Izetbegović je kandidat iza kojeg stoji najjača politička stranka", kazao je danas Adil Osmanović, potpredsjednik stranke SDA na press konferenciji na kojoj je govorio o izbornim ciljevima stranke, otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda i aktulenoj političkoj situaciji.

Svi podržavamo Izetbegovića

Na pitanje novinara o špekulacijama da će on i dio SDA podržati dr. Mustafu Cerića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, o čemu se špekulira u političkim kuloarima, Osmanović je rekao:

"Želim poručiti svima koji žele da pronađu eventualne nesuglasice kada je u pitanju podrška Bakiru Izetbegoviću za člana Predsjedništva BiH, da to prestanu činiti, jer je to uzaludan posao. Ja, kao potpredsjednik SDA, i kompletno rukovodstvo stojimo iza kandidature Bakira Izetbegovića. Sve ostalo su špekulacije i pokušaji da se nađu neke pukotine ili nesuglasice o kandidaturi. Toga nema i svi smo donijeli odluku da kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bude Bakir Izetbegović i očekujemo njegovu ubjedljivu pobjedu“.

Inače, SDA je definisala političku platformu i predložila svoje kandidate za sve nivoe vlasti. Politički ciljevi stranke su, kako je rekao Osmanović, otklanjanje štetnih posljedica elementarnih nepogoda i pomoć ugroženom stanovništvu, ekonomski razvoj, zapošljavanje, jačanje države i deblokada njenog evropskog i NATO puta.

"Da bismo mogli realizirati ciljeve, potrebna nam je ubjedljiva pobjeda SDA na predstojećim izborima. Praksa je pokazala da kada je stranka bila jaka, kao na izborima 2002. godine, bila je jaka i BiH. Realizirale su se brojne reforme i država je uspješno išla svojim evropskim i NATO putem", kazao je Osmanović.

Cilj SDA je da stranka bude vodeća politička snaga u Parlamentu BiH bez koje neće biti moguće formirati Vijeće ministara BiH i da ima znatno veći broj mandata nego što je to bilo na općim izborima 2010. godine. Drugi cilj je da Bakir Izetbegović pobijedi kao bošnjački član Predsjedništva BiH.

Na nivou Federacije BiH, SDA bi trebala biti vodeća politička snaga sa znatno većim brojem osvojenih mandata nego danas, a četvrti cilj je da na nivou Republike Srpske u okviru Koalicije "Domovina", SDA bude vodeća stranka i da Ramiz Salkić bude potpredsjednik manjeg entiteta.

Adil Osmanović je naveo da povratnicima Bošnjacima nije osigurana sigurnost u manjem entitetu, te je naveo da SDA oštro osuđuje dvostruko ubistvo koje se desilo u Trnopolju kod Prijedora.

Kao peti cilj, Osmanović je naveo da u kantonima u kojima je većinsko bošnjačko stanovništvo SDA bude vodeća politička snaga bez koje se neće moći formirati nijedna vlada, a u drugim kantonima, da SDA bude vodeža bh. politička stranka koja će participirati u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Vlada FBiH izdvojila 10 miliona KM za otklanjanje posljedica poplava

Kadrovi SDA su u Vladi FBiH učestvovali u davanju rješenja kada je u pitanju otklanjanje posljedica poplava koje su zadesile našu zemlju u maju mjesecu.

Donesen je Zakon o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalima od prirodne nesreće na teritoriju Federacije BiH, a donesen je i Zakon o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenim prirodnom nesrećom.

Donesen je Zakon o postupku prijenosa prava vlasništva nad nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, općina na području FBiH nastradalim u poplavama. Građani se oslobađaju troškova vezanih za prijenos prava vlasništva, plaćanja naknada za izdavanje građevinske, urbanističke dozvole i drugih potrebnih dokumenata.

Rebalansom budžeta, Vlada FBiH je izdvojila 10 miliona KM i svojim zaključkom zadužila nadležna ministarstva da u najkraćem roku pristupe izmjeni i dopuni svojih odluka o utrošku sredstava i prilagodi ih situaciji.

Adil Osmanović je odgovorio na pitanje novinara, vezano sa nedavnu smjenu predsjednika Uprave Razvojne banka Federacije BiH.

Razvojna banka- Otuđeni finansijski centar moći

Osmanović je ocijenio je da je pod vodstvom smijenjenog predsjednika Uprave Ramiza Džaferovića Razvojna banka Federacije BiH postala "otuđeni finansijski centar moći".

Kada je u pitanju Razvojna banka FBiH, naveo je Osmanović, stav SDA je da je mandant menadžmentu, odnosno predsjedniku Uprave Ramizu Džaferoviću istekao u novembru 2012. godine.

"Njemu nije trebalo produžiti mandat, a mi više nismo imali bilo kakvu ozbiljnu komunikaciju s predsjednikom Uprave Razvojne banke poslije toga. Rekao sam da je to postao otuđeni finansijski centar moći. Skupština Razvojne banke nije zasjedala dugo vremena, a čudno je bilo da je Skupština Razvojne banke u 2014. godini usvojila izvještaje o radu za 2012. i 2013. godinu i Program rada za 2013., sve retroaktivno, što sigurno nije u skladu sa zakonom. Ali, tada je bila politička procjena da treba ići u tom pravcu", naveo je Osmanović.

Podsjetio je da je predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović napao istim terminima premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, kao i njega kada je govorio da mu je istekao mandat i da treba imenovati novu osobu.

Ako je bilo nekih problema u poslovanju Razvojne banke, smatra Osmanović, Džaferović je trebao zatražiti zasjedanje Skupštine Banke i te stvari iznijeti na vrijeme, a ne to iznositi onda kada je u procesu smjene.

"To je politikanstvo i mislim da se više diže prašina nego što su stvarni problemi kada je u pitanju Razvojna banka FBiH", zaključio je.