Održali press
328

SDA u Krajini: Koliko nas uvažava Vlada FBiH i koliko smo zastupljeni u projektima

A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici SDA iz Krajine na više nivoa vlasti održali su danas press konferenciju o tome koliko je ovaj dio BiH odnosno Unsko-sanski kanton zastupljen u projektima na nivou Federacije.

Hamdija Abdić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, rekao je da su sa svim zastupnicima iz kantona dogovorili oko održavanja sjednice na temu migrantske krize.

"Dogovorili smo se oko pet zaključaka i svi su oni realizovani. Vlada Federacije je odmah u julu doznačila sredstva koje smo tražili. Pokazali smo da se možemo naći oko određenih zajedničkih tema i da se oko njih dogovorimo. Želim istaći i da, iako to nije u nadležnosti Vlade FBiH, Fadil Novalić stavio se na raspolaganje Ministarstvu sigurnosti i ekspresno je dao na korištenje kasarnu u Blažuju. Zahvaljujući tom potezu bilo je moguće likvidirat neuslovni kamp na Vučjaku", rekao je on.

Podsjetio je i da je pokrenuo inicijativu za promjenu raspodjele javnih prihoda da se osigura kontinuirani priliv sredstava za dvije općine koje trpe najviše štete zbog migantske krize: Bihać i Velika Kladuša.

Husein Rošić, zastupnik u Predstavničkom domu, kažeda postoji priča da kao kanton nisu zastupljeni u projektima Federacije BiH.

"Moram ovdje naglasiti da od nas zavisi koliko nas ima u svakom federalnom budžetu. Nažalost, jako mali broj projekata stiže u federalne institucije sa našeg kantona. Često stižu projekti sa nepotpunim dokumentacijama pa su odbijani. Najviše novca za naš kanton stiže preko Direkcija za ceste FBiH. Prošle godine je to bilo 20 miliona, ove godine u planu je 50 miliona", kazao je Rošić.

Naveo je da je već zakazana već sjednica o zdravstvu.

"Mi ćemo insistirati da se na njoj razgovara i o stanju u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Još uvijek završavaju se projekte pokrenute nakon požara 2013. godine. Bolnica ima velike probleme sa dugovima. U budžetu za 2020. godinu je predviđeno 30 miliona KM za zdravstva i mi ćemo insistirati da dio tog novca dobije Kantonalna bolnica", istaknuo je on.

Hadis Jusić, delegat u Domu naroda Federalnog parlamentu je govorio o projektima u Bihaću.

"Bihać je zastupljen više nego ikad dosad u projektima sa federalnog nivoa. Ove godine će najviše novca stići preko Direkcije za ceste FBiH. Deblokirano će biti nekoliko projekata o kojima se već godinama priča, kao što je magistralna cesta Bihać-Bosanska Krupa, ili dionica Jablanska-Mali Lug. Mislim da je svima nama u interesu da postignemo konsenzus oko ovih projekata, jer nije dovoljno samo obezbijediti sredstva. Za njihovu relizaciju treba nam saradnja svih nivoa vlasti.“ „Ključni projekat je svakako aerodrom u Bihaću. Na početku su mnogi smatrali da je ovo samo pokušaj da se ubire političke poene. Vlada Federacije već pet godina pokazuje svoju ozbiljnost u njegovoj realizaciji. Već pet godina Bihać za ovaj projekat dobija ista sredstva koje dobijaju svi ostali aerodromi, s tim što je samo Bihać dobio dodatna sredstva u rebalansu Budžeta za 2019.", naglasio je on.

Asim Kamber, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da je 2020. ogromna šansa za USK i "na nama je da je iskoristimo".

"Mi ćemo u narednom periodu zajedno obići federalne institucije da se izborimo za što više projekata za naš kanton. Moram reći ispred Sanskom Mosta da smo mi uspješno završili projekat FERP, projekata zaštite od poplava i time je USK postao kanton sa najvećim stepenom realizacije ovog projekta. Također, koristili smo sredstava iz IFAD-ovih projekata. Veliki potencijal su i ekološki fondovi, projekti utopljavanja. Rastu iznosi izdvajane za mlade, preko projekata stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja. Dakle, novac ne stiže samo preko Direkcije za ceste. Nažalost, neke općine se na te projekte ne prijavljuju. Treba zaustaviti priču o tome da je Krajina zapostavljena nego početi pričati o tome šta smo uradili", poručio je Kamber.