Iznenađujuća odluka
756

SDA prekrižila aktuelnog načelnika Kaknja Aldina Šljivu, na izborima će imati drugog kandidata

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Na sjednici Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj odlučeno je da kandidat za načelnika općine na narednim izborima bude Mirnes Bajtarević, a ne sadašnji načelnik Aldin Šljivo koji je u dvije godine mandata uspio sačuvati izborno povjerenje Kakanjaca.

Odluka o izboru kandidata za načelnika Kaknja iz SDA još uvijek nije zvanično obznanjena, a kako Klix.ba saznaje, nakon burne sjednice odlučeno je da to bude Mirnes Bajtarević, sadašnji direktor Javnog preduzeća Grijanje.

Informacija o izboru Bajtarevića za načelnika Kaknja već sada je izazvala dosta reakcija kod građana Općine Kakanj koji su u protekle dvije godine bili zadovoljni angažmanom jednog od najmlađih načelnika u BiH Aldina Šljive koji je na ovu funkciju došao nakon vanrednih izbora naslijedivši Nermina Mandru koji je svoj angažman nastavio u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Informacije do kojih je došao portal Klix.ba govore da OO SDA Kakanj nije bio nezadovoljan angažmanom Šljive na funkciji načelnika općine, a razlozi zbog čega nije dobio povjerenje i za predstojeće izbore nisu još uvijek poznati. Njegovo ime će se najvjerovatnije naći na vrhu liste kakanjske SDA za Općinsko vijeće Kaknja.

Iako je ponudio program za narednih šest godina svog mandata, Šljivo, koji je izbore dobio s 8.500 glasova, odradio je samo dvije godine u kojima je ostvario brojne rezultate.

Brojni rezultati

Za vrijeme njegovog mandata Kakanj je dobio BFC ceritifikat, a u Briselu je proglašen prijateljem Roma, nastavljeno je stabilno finansiranje sporta i kulture, kao i boračkih organizacija. Platio je dug kredita iz 2018. i 2019. godine koje je Kakanj dugovao u iznosu od 1,4 miliona, ispravljena je i greška obračuna PDV-a koja je Kaknju osigurala dodatnih 550.000 KM godišnje, a u završnoj fazi je i potpisivanje ugovora o koncesijama za eksploataciju uglja o kojem se dogovaralo 15 godina.

Probijena je i nova trasa puta za Brnjic na koji se čekalo 20 godina, otvorene su dvije sportske sale, dvije zgrade za stambeno zbrinjavanje Roma, osigurana je podrška Malak farmi koja je do danas uložila osam miliona KM.

Iza Šljive su i brojni drugi projekti vezani za modernizaciju sportskih terena, cestovne infrastrukture, sigurnosti građana Općine Kakanj, ali sve to nije bilo dovoljno da dobije povjerenje kakanjske SDA koja je kandidaturu odlučila ponuditi Bajtareviću.

U narednim danima bit će poznata i lista imena kandidata koji će se pronaći u vijeću, a vjerovatno će uslijediti i zvanično saopćenje uz obrazloženje, zbog čega bi Bajtarević trebao dobiti povjerenje Kakanjaca.